Ophef om 'verborgen' camera's in reclameborden op Amersfoort

Treinreizigers hebben geschrokken gereageerd nu blijkt dat er een camera verstopt zit in een reclamebord op station Amersfoort. Volgens de NS is zou de camera bedoeld zijn om te kunnen bekijken wie er naar de reclameberichten kijkt. Maatschappij Voor Beter OV eist nu dat de apparaatjes direct worden uitgezet en verwijderd, omdat er sprake zou zijn van 'ongekende privacyschending'.

Een reiziger ontdekte vanochtend dat er een piep-klein cameratje aanwezig was in de rand van de reklamezuil op het perron van spoor 6 en 7 op station Amersfoort. Nergens op het bord staat een waarschuwing dat bezoekers gefilmd worden. Bij navraag van de NS op Twitter werd het duidelijk: 'Met die camera's kijken adverteerders of passanten de advertentie bekijken en hoe lang.'

Veel mensen hebben op Twitter hun ongenoegen geuit over de vermeende privacyschending. De NS heeft laten weten dat het een sensor is die reizigersaantallen telt, en dat het geen camera is die beelden vastlegt.

Maatschappij Voor Beter OV eist nu dat de camera onmiddellijk wordt verwijderd. In een verklaring laat de organisatie weten dat het niet tegen het filmen van reizigers is door beveiligingscamera, omdat die beelden worden bekeken door bevoegde personen. Camerabeelden die zijn gemaakt vanaf een reclamebord kunnen echter worden gebruikt (en dus ook misbruikt) door niet-gescreende medewerkers van een reclamebureau, zo stelt de organisatie. Ook hebben ze NS gevraagd om een reactie.

Foto: T. Houtdijk
Archieffoto: T. Houtdijk

Bron: AD