Benelux-Hondekop keert binnenkort terug naar Nederland

Na ruim 30 jaar in een loods in het Belgische Leuven te hebben gestaan keert de Benelux-Hondekop 220.902 op zeer korte termijn weer terug naar Nederland. Hier zal de trein door de Stichting Hondekop weer volledig opgeknapt gemaakt worden totdat hij weer op eigen kracht zal rijden.

Het treinstel is momenteel niet rijvaardig en de buitenkant is in slechte staat. Op 15 juni 2013 kondigde de Stichting Mat '54 Hondekop-Vier (inmiddels Stichting Hondekop) aan dat men de 220.902 uit België naar Nederland wil halen. In juli 2015 heeft de stichting dit treinstel van het Belgische spoorwegbedrijf NMBS overgenomen. Vanwege de toestemming om de trein over het spoor te slepen heeft het nog enige tijd geduurd voordat de trein in beweging gaat komen. Maar binnenkort is het na vele inspanning eindelijk zover. De trein is eerder alvast voorbereid op het vertrek naar Nederland. Doordat beide koppen tegen elkaar gekoppeld zijn kan de trein aan het eind van deze week makkelijk de grens over worden gesleept.

Het is de bedoeling dat het nostalgische stel in Amersfoort zal worden opgeknapt, maar voordat het zover is wordt door het bedrijf Spoorijzer Roosendaal, in de Locloods aan de Bosstraat nog enig onderhoud aan het rem- en loopwerk verricht. Directeur Marco van Tol van dat bedrijf over 'zijn' karwei: "We weten niet precies wanneer ie komt. Dat moet in de spoorregeling passen. Daarna maken we onder andere de draaistellen en de remleidingen technisch zo in orde dat hij Nederlandse toekenning krijgt."

Foto: Smiley.Toerist

Foto: Stichting Hondekop
Copyright foto's: Smiley.Toerist (boven) en Stichting Hondekop (onder)