Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

ProRail verwijdert tijdelijk enkele perronkappen op Leeuwarden

ProRail verwijdert op korte termijn de kleine kappen van perron 1, 2 en 3 van station Leeuwarden. De gietijzeren constructie van 125 jaar oud bleek van binnenuit aangetast en moet aangepakt worden. In verband met veiligheid moet de constructie worden verwijderd, bij extreme wind bestaan er mogelijke risico's voor de omgeving.

De verwijderingswerkzaamhedenworden momenteel al voorbereid. ProRail doet nog een aantal checks en controles voordat de werkzaamheden volgende week van start gaan. De activitieten zullen zo min mogelijk hinder voor reizigers opleveren, doordat er in de nachtelijke periode wordt gewerkt.

De problemen spelen alleen bij de kleine perronkappen van spoor 1, 2 en 3. De grote monumentale constructie van de stationshal is niet binnen uit aangetast.

Het station blijft overigens in normaal gebruik. Om comfort en beschutting zo snel mogelijk weer aan de reiziger aan te kunnen bieden bouwt ProRail een tijdelijke voorziening op het perron van spoor 1, 2 en 3. Dit ook met het oog op de komende jaren als in verband met evenementen en 'Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa' vele gasten naar het station reizen.

Renovatie

Hoewel de kappen van perron 1, 2 en 3 geen beschermde status hebben bekijkt ProRail toch of na de verwijdering renovatie mogelijk is. Wellicht is nieuw- of herbouw beter dan renoveren maar ook dat vergt een zorgvuldige uitwerking om de mooie uitstraling van het station te behouden. Beide zijn in ieder geval tijdrovende klussen, vandaar dat we tijdelijk een andere voorziening plaatsen.

Foto: ProRail
Foto: ProRail
 

Bron: ProRail