Negentig koperdiefstallen langs het spoor dit jaar

Koperdieven hebben in de eerste zes maanden van dit jaar negentig keer hun slag geslagen langs het spoor. In het eerste half jaar van vorig jaar ging het nog om 54 gevallen, meldt ProRail donderdag. In heel 2015 werd 151 keer koper langs het spoor gestolen. Dat is fors minder dan de 516 koperdiefstallen uit 2011.

De diefstallen leveren ProRail en de reizigers flink wat overlast op. Meer dan 1.500 treinen konden vorig jaar niet op tijd rijden door koperdiefstallen. Daarnaast betrof de schadepost voor ProRail ongeveer 800.000 euro om de infrastructuur weer te repareren.

Door koperdiefstal kunnen grote delen van het spoornetwerk ontregeld raken, waaronder stroomuitval en ontregelde besturing met seinen en wissels. Bovendien levert dit ook gevaar op. Op 11 januari 2011 botsten een ICE- en goederentrein op elkaar na een koperdiefstal.

Aanpak

ProRail zet diverse maatregelen in om koperdiefstal een halt toe te roepen. Zo zijn er op veel plekken hekken neergezet, zijn er struikelmatten neergelegd en worden er meer nachtelijke controles gedaan en staan op diverse plekken camera's opgesteld.

Ook wordt het koper op meerdere plekken vervangen door aluminium. Dat metaal is een stuk minder waard, dus ook minder aantrekkelijk voor dieven. Daarnaast wordt koper ook voorzien van een DNA-spray.

Foto: Treinenweb
Archieffoto: Treinenweb
 

Bron: Nu.nl