Reiziger implanteert ov-chip in hand

De Utrechter Tom van Oudenaarden vond het onhandig om steeds maar weer zijn ov-chipkaart te pakken, voor bij het in- en uitchecken. Daarom besloot hij om deze in zijn handpalm te implanteren.

Na een paar maanden voorbereiding lukte het Van Oudenaarden, die piercer van beroep is, om een chip te implanteren. Op station Utrecht Overvecht nam hij de proef op de som. Het resultaat is in het onderstaande filmpje te zien.

De geimplanteerde ov-chip is het niet enige wat hij gemodificeerd aan zijn lichaam. Van Oudenaarden  heeft naast vele piercings en tatoeages ook eens een ledlampje laten aanbrengen in zijn lichaam en zelfs enkele chips om zijn motor of winkel te openen.

OV-chip implantatie

Het implanteren van een onderhuidse ov-chip heeft Tom enige voorbereiding gekost. Tegenover wetenschaps-website VICE vertelt hij het volgende: "Het was niet makkelijk. Je moet nadenken over de afstand van de ontvangst, hoe je het veilig in siliconen krijgt en je moet rekening houden met vochtophoping."

De 'incheckhand' van Tom is te herkennen aan een grote rode bobbel. Op station Utrecht Overvecht liet hij in zijn video demonstreren hoe hij eenvoudig in- en uit kan checken. Waarschijnlijk accepteren conducteurs in de trein de chip niet, maar dat heeft hij nog niet kunnen uittesten, maar officieel is het volgens hem wel: "Ik heb wel toestemming gekregen van de NS. Ik mag van hen dus gewoon op deze manier reizen. Heel tof."

"Uiteindelijk wil ik van mijn hele portemonnee af, en ook van de sleutelbos in mijn zak", zegt de Utrechter. "Ik ben ervan overtuigd dat dat mogelijk is."