Treinpersoneel Arriva dreigt te staken voor betere CAO

Treinpersoneel van Arriva dreigt te gaan staken, nu ze het eindbod van ov-vervoerders Arriva en Syntus in de cao-onderhandelingen massaal hebben afgewezen. Dat bleek tijdens ledenvergaderingen in Leeuwarden en Groningen van de vakbond voor rijdend treinpersoneel VVMC.

„De actiebereidheid is groot. Deze week zijn er nog een paar andere ledenraadplegingen. Daarna nemen we een besluit over mogelijke werkonderbrekingen, bij voorkeur samen met andere bonden”, zegt bestuurder Wim Eilert.

De werkgevers bieden volgens hem een loonsverhoging van drie procent voor de komende twee jaar en een eenmalige uitkering van 250 euro bruto. „Wij eisen het dubbele. Ook willen we af van gebroken dienstroosters en het pensioen mag niet ten koste van het salaris gaan”, aldus Eilert.

De VVMC-leden hebben woedend gereageerd op de dwarse opstelling van Arriva en Syntus, die ook de CAO's van de treinensector naar de 'slechtere' bus-sector wil verplaatsen. "Dat pikken we niet. Wat dat betreft is het bij NS nu wel redelijk goed geregeld.”

Arriva en Syntus willen eerst de officiële reacties van alle vakbonden, dus VVMC, FNV en CNV, afwachten alvorens commentaar te geven.

Foto: H. Boorsma
Foto: H. Boorsma

Bron: De Telegraaf