Doden en gewonden bij zware treinbotsing in België

Bij een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein in het oosten van België zijn zeker 3 doden en tientallen gewonden gevallen. Het ongeval vond plaats tussen Hermalle-sous-Huy, wat tussen Namen en Luik ligt.

27 Slachtoffers konden ter plekke worden behandeld. Nog eens negen mensen raakten ernstig gewond en moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis, lieten de autoriteiten maandagochtend vroeg weten op een persconferentie. In de passagierstrein bevonden zich ongeveer 40 mensen.

Het ongeluk vond zondagavond om 23.03 uur plaats. De passagierstrein reed met 'redelijk hog snelheid' in op en stilstaande goederentrein. Bij de klap zijn de twee voorste rijtuigen totaal vernield.

''De passagierstrein is er zeer erg aan toe, het is zeer indrukwekkend (heftig, red.) om te zien'', zei burgemeester Dejon. ''De eerste wagen is helemaal omgebogen. We hebben geluk dat er niet meer slachtoffers zijn"

Onderzoek

In een verklaring meldt de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS dat twee van de zes rijtuigen ontspoorden bij de botsing. Hulpdiensten zijn nog volop aan het werk op de plaats van het ongeluk. Uit onderzoek moet blijken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Mogelijke oorzaken kan blikseminslag een rol hebben gespeeld, maar ook een technisch defect die op andere wijze is ontstaan is niet uitgesloten. Eveneens wordt er ook niet uitgesloten dat er sprake kan zijn van sabotage, waar eerder deze week zelfs sprake van was vanwege de spoorwegstakingen in België.

Inmiddels is er een onderzoek gestart naar hoe de botsing kon gebeuren.
 

Bron: Nu.nl