Staking Belgische Spoorwegen houdt aan

De stakingsactie bij de Belgische Spoorwegen lijkt voorlopig nog aan te houden. Naar alle waarschijnlijkheid houdt het spoorwegpersoneel vanaf zondag 12 juni voor zeven dagen het werk weer neer. Gesprekken tussen de bonden en de directie van NMBS zijn vrijdag wederom op niets uitgelopen.

Volgens VTM Nieuws heeft de socialistische vakbond meteen een nieuwe stakingsronde aangekondigd. De christelijke vakbond gaan eerst in overleg met haar leden en beslist waarschijnlijk maandag.

Op vrijdag kwam het treinverkeer al weer op gang na een staking van ongeveer 9 dagen, waarbij  er in diverse delen van België treinen uitvielen. Vooral in Wallonië werden er veel treinen door de stakingsactie getroffen. Omstreeks 22:00 zou het treinverkeer weer voglens de normale dienstregeling moeten rijden.

Stakingsactie

De afgelopen week zijn er  ongeveer 12.000 treinen uitgevallen door de staking, vooral in het zuiden van België. Ook het goederenvervoer werd getroffen. Volgens het bedrijfsleven, vooral de staal- en chemische sector, loopt de schade in de tientallen miljoenen.

De onvrede bij de werknemers draait om de flexibilisering van de 38-urige werkweek en de pensioenproblematiek. Zo worden de regels over de zogenoemde kredietdagen aangepast waarbij de werknemers vrije dagen moeten inleveren.

Foto: Michiel Dumon
Foto: Michiel Dumon