NS haalt Mat'64 niet direct van spoor na aanbeveling OVV

De Nederlandse Spoorwegen haalt de Mat'64 treinstellen niet van trajecten af waarover ook gevaarlijke stoffen worden vervoerd, in tegenstelling tot de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Volgens de NS zou het aanbod op het spoor te beperkt worden.

"Wij willen flexibel kunnen omgaan met alles wat is toegestaan op de Nederlandse sporen. Anders wordt het wel heel beperkt wat je kunt inzetten'', stelt een NS-woordvoerster. Wel benadrukt ze dat de adviezen van het onderzoeksrapport van de treinbotsing in Tilburg vorig jaar "heel serieus'' moeten worden genomen.

Op dit moment zou de NS werken aan aan analyse om te kijken welke treinen er op welke trajecten in moeten worden gezet. Daarnaast gaan de oude Mat'64 treinen ook de volgende maand definitief met pensioen, nadat hun laatste periode al enige maanden is opgerekt.

"Het treintype waar het hier om gaat wordt nu enkel ingezet als reservetrein en rijdt niet meer gepland in de dienstregeling. Dit hebben wij eind vorig jaar gecommuniceerd en dit treintype zal over enkele weken helemaal niet meer worden ingezet'', aldus het spoorbedrijf.

Aanbeveling OVV

De OVV beveelt de NS aan om oude reizigerstreinen niet meer in te zetten op trajecten waar ook gevaarlijke stoffen over worden vervoerd. Deze treinen zouden kwetsbaarder zijn bij botsingen op het spoor. De aanbevelingen werden door de organisatie gedaan nadat het onderzoeksrapport van de treinbotsing in Tilburg van vorig jaar deze week is uitgekomen. Toen botste een reizigerstrein (Mat'64) van de NS op het uiteinde van een goederentrein.

Foto: Onderzoeksraad voor veiligheid
Foto: Onderzoeksraad voor veiligheid

Bron: Leidsch Dagblad