NS nodigt LSVb uit voor gesprek spitsmijden

De Nederlandse Spoorwegen willen met de studentenvakbond LSVb (Landelijke Studentenvakbond) praten over de drukte in de trein. "Graag nodigen we de LSVb uit voor een gesprek om mee te denken hoe we een steeds drukker Nederland bereikbaar te houden", meldt NS vrijdag op de website van de spoorwegen.

De LSVb reageerde donderdag verbaasd op het nieuws dat de NS in gesprek is met hogeronderwijsinstellingen om studenten uit de spits te krijgen. Les- en collegeroosters zouden zo moeten worden aangepast, dat de student later in de ochtend begint en pas begin van de avond de collegebanken weer verlaat.

De studenten lieten weten zich gepasseerd te voelen en stuurden NS-topman Roger van Boxtel een brief. "We zouden u willen oproepen om beter in gesprek te gaan met studenten alvorens u in de media dergelijke plannen aankondigt", schreef de LSVb.

Diverse hogescholen en universiteiten zijn van plan aan het verzoek van NS gehoor te geven.

Actie

Al eerder lieten circa 17.000 studenten via een pagina op Facebook weten dat ze hetniet eens zijn met de plannen van de NS om hen buiten de spits te laten reizen. Hierop is besloten om op 8 maart de ludieke actie: 'NK trein rijden tijdens de spits' steunen. "Niemand verplicht studenten niet in de spits te rijden, en zeker niet de NS'', zegt ISO-voorzitter (Interstedelijk Studenten Overleg) Linda de Nie. "Studenten zijn geen derderangs treinreizigers wiens reisrecht zomaar afgenomen kan worden. Veel studenten hebben 's avonds baantjes of andere verplichtingen."

Inmiddels is er ook al een petitie gestart tegen de planne van de NS. Op vrijdagmorgen is deze al ruim 10.000 keer ondertekend.

Foto: Koen Brouwer
Foto: Koen Brouwer

Bron: Treinreiziger (bewerkt)