Nostalgische Hondekop weer terug op het spoor

Een bijzondere dag gisteren voor treinspotters en liefhebbers van het spoor. Het nostalgische groene Hondekop-treinstel 766 van de Stichting Hondekop werd na vele jaren van stilstand weer eens over een lange afstand vervoerd.

Het monumentale treinstel is de afgelopen vijf jaar door de vrijwilligers van de Stichting Hondekop tot in de details gereviseerd en opgeknapt. Aan de revisie is inmiddels een einde in zicht, waarmee de trein uiteindelijk nog een keuring zal krijgen door onderhoudsbedrijf NedTrain te Leidschendam. Zonder deze keuring is het materieel niet op eigen kracht toegelaten op de hoofdrijbaan.

Transport door Volkerrail

Het transport vond plaats vanaf de standplaats in Amersfoort, waarbij het treinstel werd getrokken door een diesellocomotief van VolkerRail. Omdat de locomotief geen directe koppeling had om het oude Mat'54 treinstel aan kan van de kant van de neus te kunnen slepen, werd er besloten om de neuzen tegen elkaar te koppelen en één van de middelste rijtuigen te koppelen aan de locomotief. Een combinatie die zeker noemenswaardig is te noemen.

Als route zou de trein via Amersfoort - Hilversum - Weesp - Breukelen - Gouda -  Leidschendam Werkplaats gaan rijden. Echter een stremming bij Gouda gooide roet in het eten. Vanwege een stroomstoring werd het hele konvooi bij het evenementen-station van Amsterdam ArenA aan de kant gezet, waarna er werd besloten door om te reizen via Amsterdam - Haarlem - Leiden - Den Haag HS om de werkplaats in Leidschendam te bereiken. Om de locomotief te keren werd één van de sporen in Maarssen gebruikt.

Aan het begin van de avond is het geheel met enige vertraging in Leidschendam aangekomen. Hier zullen monteurs de tractieapparatuur grondig nakijken voordat het treinstel weer in dienst zal komen. Ook zal de trein op termijn in de juiste volgorde worden gezet zodat deze na jarenlange stilstand en revisie eindelijk weer op eigen kracht zal mogen rijden. De organisatie gaat het treinstel inzetten voor verhuur, waarbij gedacht wordt aan excursies, feesten en partijen.

Tevens zullen ze hun pijlen de komende tijd gaan richten op de revisie van een oud Benelux-treinstel die nu nog in het Belgische Leuven staat. De overbrenging van dit treinstel naar Nederland zal op termijn plaats gaan vinden.

De persoon achter DelftTrains maakte voor ons deze bijzondere fotoreportage op station Den Haag HS:


Foto's: DelftTrains