Nieuwe stationsgebouw Den Haag geopend

Het nieuwe Centraal Station van Den Haag is vanmiddag even na 12:00 officieel geopend. De openingshandeling werd uitgevoerd door Staatssecretaris Dijksma, burgemeester Van Aartsen en een treinreiziger uit Den Haag, die via een vooraf gespeeld kennisspel werd uitgekozen.

Sharon Dijksma noemt het nieuwe stationsgebouw een huzarenstuk die is geklaard met de bouw van het nieuwe station. "De grootste kraan van Europa is ingezet om dit voor elkaar te krijgen en de beste lassers ter wereld zijn ingevlogen. Den Haag heeft er een nieuw icoon bij: een station van glas, een kathedraal van licht."

De gehele OV-terminal is van glas, en voorzien van vele ruitvormige 'wybertjes' die het dak sieren. Het dak is zelf ter grootte vergelijkbaar met twee voetbalvelden, en de zijgevel van het gebouw bestaat op 5000 vierkante meter aan glas. De verbouwing heeft vijf jaar geduurd en kostte 123 miljoen euro. Dat is 5 miljoen meer dan was begroot.

Optredens

Gedurende de hele dag zijn er vinden er rondleidingen plaats, en kan het publiek genoeten van optredens van diverse Haagse artiesten plaats in het stationsgebouw. Zo treden de gedurende de dag Reggea All Stars, Marcel Verreck en Boozy, Lois Lane, de Ukuladies, singer-songwriterduo Bullock & Camilla Alfieri en diverse andere artiesten op.

OV-terminal

Het nieuwe gebouw verbindt trein, bus en tram met elkaar samen. Het gebouw kan sinds de niet-officiele opening ongeveer 270.000 reizigers per dag verwerken. Op dit moment passeren gemiddeld per dag 190.000 reizigers, waarbij er in de toekomst nog 80.000 bij zullen komen door de uitbreiding van de RandstadRail en de komst van nieuwe treinverbindingen die ook internationaal zullen gaan.

Ontwerp

Het gebouw is ontworpen door architect Pieter van Rooij van Benthem Crouwel Architects. Het dak wordt gesteund door acht pilaren, die met vier zijtakken, net als een boom, het dak ondersteunen. De ruitvormige wybertjes in het dak zorgen voor een mooi schaduwspel in het station. Ook kunnen de wybertjes automatisch worden geopend in geval van ventilatie.


Foto's: Treinenweb