Arriva wil Merwedelingelijn doortrekken naar Rotterdam

Arriva heeft de plannen om de Merwedelingelijn die tot aan Dordrecht loopt, door te trekken naar Rotterdam. Op deze manier hoopt het vervoersbedrijf het gat van de NS op te vullen. Zij zijn van plan om het aantal intercities tussen Rotterdam en Dordrecht flink terug te gaan schroeven.

Als de plannen doorgaan betekent dit dat de Merwedelingelijn an Geldermalsen tot aan Rotterdam zal lopen. Vervoerder Arriva ziet er voordelen in: "Dat scheelt 40 procent van onze reizigers op de Merwedelingelijn maar liefst 7 minuten extra reistijd", meldt een woordvoerder.

De NS heeft eerder aangegeven om per 2016 het mes te zetten in de dienstregeling van Dordrecht CS. Nu kunnen reizigers nog zes keer per uur met een intercity reizen, maar over een paar jaar zou dit geminimaliseerd worden naar één per uur.

NS: 'Verbaasd...'

De NS heeft aangegeven verbaasd te zijn van de plannen van Arriva, omdat zij het hoofdrailnet in handen hebben, en dus zelf toestemming moeten geven als hun concurrent over het spoor wilt rijden. Een woordvoerder van de NS legt uit dat de plannen nog voorbarig zijn en dat er nog niet geheel duidelijk is hoe de invulling in de dienstregeling eruit zal zien. Ook meldt de NS dat er door hun gekeken kan worden over een andere invulling van een spoorverbinding.

Arriva

Volgens een woordvoerder van Arriva is het zeker dat er uiteindelijk een gat zal vallen tussen Dordrecht en Rotterdam. De plannen van Arriva staan beschreven in de het Nieuwe Sporenplan die eerder dit jaar is opgesteld. Daarbij wordt er uitgegaan van een sprintertrein die elke tien minuten zal vertrekken. Of de plannen werkelijkheid worden is voor de vervoerder af te wachten: "Daarvoor is afstemming nodig met allerlei partijen, waaronder de NS. Maar waar een wil is, is een weg."

Bron: Algemeen Dagblad