Papieren treinkaartje met korting verdwijnt per 9 juli

Het papieren treinkaartje met korting verdwijnt per 9 juli 2014. Houders van een voordeelurenkaart kunnen vanaf die datum alleen nog maar via de ov-chipkaart met korting reizen. Het voltarief treinkaartje wordt vanaf die datum vervangen door een wegwerp ov-chipkaart. Die wordt 1 euro duurder dan het huidige treinkaartje.

Deze regeling zijn alle reizigersvervoerders op het spoor overeen gekomen. Ze hebben daarbij geen draagvlak weten te crëeren bij reizigersorganisaties. Daarnaast zullen per 25 juni alle treinreizigers die op saldo reizen ook het voordeel krijgen van de lange-afstandskorting. Tot nu toe werd die korting bij een reis met meerdere vervoerders alleen toegepast als het een papieren treinkaartje betrof. Door de korting wordt het reizen op saldo met meerdere vervoerders iets goedkoper.

Geen slimme maatregel

Op dit moment kunnen vaste klanten van de Nederlandse Spoorwegen drie reizigers meenemen met korting. Vanaf 9 juli kan dat alleen nog maar wanneer de meereizende personen ook een ov-chipkaart hebben. “Dit is geen slimme maatregel,” stellen consumentenorganisaties. Ze willen dat de toeslag voor een wegwerp ov-chipkaart maximaal vijftig cent wordt, maar liever helemaal geen toeslag. Daarnaast vinden de consumentenorganisaties dat er ook papieren enkele reizen en retours beschikbaar moeten blijven met korting. Inmiddels loopt er op enkele stations een proef met een wegwerp ov-chipkaart, die men bij de ticketautomaat op kan halen.

E-tickets

Wie de toeslag van een euro wil ontlopen kan vanaf 9 juli een e-ticket kopen. Het e-ticket voltarief blijft bestaan, zonder toeslag. Het e-ticket met korting gaat echter verdwijnen. "Een e-ticket wordt uitgerust met een barcode. Per station gaan we slechts enkele poortjes beschikbaar maken voor het scannen van barcode's. Daarom zullen we minder e-tickets gaan verkopen" zegt NS woordvoerder Eric Trinthamer. De toeslag van een euro gaat overigens niet gelden voor internationale treinkaartjes, Railrunners en toeslagbiljetten.

Eerlijk delen

Reizigersdie vanaf 9 juli een wegwerp ov-chipkaart krijgen moeten daarmee ook in- en uitchecken. Doen ze dat niet, dan zou hen dat een boete van 35 euro op kunnen leveren. NS geeft echter aan voorlopig coulant te zijn, zodat de reiziger kan wennen. Een woordvoerder van het spoorbedrijf legde eerder al uit dat in- en uitchecken nodig is om de vervoersopbrengsten tussen vervoerders eerlijk te kunnen verdelen. Consumentenorganisaties zien niets in de verplichting om in- en uit te checken.

Rechter

Toch is er nog een kans dat het papieren treinkaartje blijft bestaan. Mendel Mobach, een ICT'er met veel kennis van het openbaar vervoer heeft namelijk de rechter om een uitspraak gevraagd. Die uitspraak wordt over zes weken verwacht. In de zaak stelt hij de rechtsgeldigheid van de OV-chipkaart in twijfel getrokken, omdat Europese regels mensen verplichten dat ze voor hun reis controleren of ze een geldig biljet hebben. "Voor het toetsen ben je afhankelijk van de administratie van de NS", zei Mobach eerder tegenover NU.nl.

Laatste voorwaarden

Staatssecretaris Mansveld gaat het verdwijnen van het papieren treinkaartje in elk geval niet tegen houden. Ze vindt dat met de introductie van een speciale chipkaart voor eenmalig gebruik voldo is voldaan aan de laatste voorwaarde om de papieren versie te kunnen afschaffen. Dat liet de bewindsvrouw dinsdag weten.

Bron: Treinreiziger