NS en bonden luiden noodklok over agressie

De NS en de spoorwegvakbonden vragen in een brandbrief aan minister Opstelten (Veiligheid & Justitie) om maatregelen te nemen tegen de toenemende agressie.

''We willen dat onze mensen veilig hun werk kunnen doen en vragen om uw hulp daarbij'', schrijven zij in de brief. Al enige tijd zijn de NS en de bonden al in gesprek over de agressie op en rond het spoor. In de meeste gevallen gaat het om zwartrijders die door een controleur zijn betrapt.

In de brief wordt duidelijk gemaakt wat er allemaal al is gedaan, en wat er al is geinvesteerd, maar volgens hun gaat het om een maatschappelijk probleem. Deze is alleen aan te pakken in samenwerking met justitie, politie, reizigers, vakbonden en andere ov-bedrijven. Ook hebben ze in de brief de minister uitgenodigd voor een werkbezoek, zodat de situatie ook met medewerkers kan worden besproken.

Nationale Politie

Dorodat de Spoorwegpolitie is overgegaan naar de Nationale Politie vrezen dat er minder aandacht komt voor het spoor. Zo vinden er bijvoorbeeld minder surveillances plaats en zijn er langere aanrijtijdenvan de politie.

Volgens Roel Berghuis van FNV Spoor liggen de stations en het spoor nu bij de regionale politie-eenheden. Die hebben echter hun handen vol aan wijkproblemen en zitten niet te wachten op een extra taak in en rond de stations. Zijn vakbond vindt dat in elk geval dat op de grotere stations weer een Spoorwegpolitie moet komen.

Opstelten

Volgens minister Opstelten is de vrees van de NS en de spoorwegvakbonden niet terecht. "De bewaking en beveiliging is niet verminderd door de komst van de Nationale Politie", zegt zijn woordvoerder maandag.

"Integendeel. De politie is juist flexibeler en de spoorwegen kunnen beter dan vroeger rekenen op de hele politie en niet alleen op één onderdeel."

De minister erkent dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt, maar die toename heeft volgens hem niets te maken met de inzet van de politie. "Dat is een veel groter probleem."

Opstelten heeft gemeldt in te gaan op de uitnodiging. "Begin volgend jaar zijn er verschillende werkbezoeken gepland, en daar zal dit ook onderdeel van zijn", zegt zijn woordvoerder daarover.

Bron: Nu.nl