NS bestelt 19 locomotieven bij Bombardier

De NS heeft 19 TRAXX-locomotieven besteld bij het Canadese bedrijf Bombardier. Deze treinen zullen gaan dienen als vervanger van de V250-trein die sinds begin dit jaar vanwege vele mankementen aan de kant staat.

De order was al in juli bekend gemaakt, maar toen was er nog niet bekend om hoeveel locomotieven het zou gaan. Normaal gesproken zou er een aanbesteding moeten plaatsvinden bij diverse treinfabrikanten, maar omdat er sprake is van 'dwingende spoed', kan de NS de opdracht aan Bombardier gunnen zonder aanbestedingsprocedure, stellen ze.

De TRAXX-locomotieven van Bombardier (type:  F140 MS2) zijn niet onbekend in Nederland. Op dit moment rijdt de NS ook al op de HSL met deze locomotieven in combinatie met een aantal NS-rijtuigen. De locomotieven zijn gehuurd via een buitenlandse leasemaatschappij. Met de locomotieven wil de NS een uitgebreidere dienstregeling samenstellen door vaker een trein naar België te laten rijden. Zo zijn er de plannen om 16 keer per dag een trein naar de zuiderburen te laten rijden.

De NS meldt niet hoeveel geld met de opdracht is gemoeid. De locomotieven zullen in december 2014 geleverd gaan worden, en zullen een snelheid van 160 km/h halen. Dit is sneller dan een gemiddelde trein in Nederland die 140 km/u rijdt, maar wel aanzienlijk langzamer dan de afgeschreven V250-trein.

De bedoeling is dat er in 2021 nieuwe treinstellen gaan komen die 200 km/h moeten gaan rijden. Voor deze trein moet een aanbesteding nog plaats gaan vinden.

Bron: Parool