NS: Papieren treinkaartje in 1e kwartaal 2014 afgeschaft

Het papieren treinkaartje wordt in het eerste kwartaal van 2014 afgeschaft. De deadline die eerder op 1 januari was gesteld, wordt niet gehaald. Het uitstel komt door een technische kwestie die nog moet worden opgelost. Dat heeft een woordvoerder van NS woensdag gezegd naar aanleiding van een bericht in Metro.

Het probleem heeft te maken met de langeafstandskortingvoor treinreizigers die niet alleen met de NS reizen, maar ook met de regionale vervoerders. Per een papieren kaartje blijft de korting gelden tot het eindpunt, maar met de OV-chipkaart moet de reizigers tussentijds uitchecken waardoor er geen sprake meer is van de korting die de NS geeft. Hierbij komen reizigers dan duurder uit, dan met een papieren kaartje.

Over het afstemmen van de kortingen zijn de NS en de andere vervoerders het inmiddels al wel eens geworden, echter moeten er volgens een NS-woordvoerder nog diverse technische zaken worden geregeld. Volgens hem zijn de kortingsregelingen die de regiovervoerders hanteren, wel anders dan die van de NS.

Maatschappij voor Beter OV

Reizigersmaatschappij Voor Beter OV heeft in een verklaring aangegeven blij te zijn met het voorlopig gehandhaafd blijven van papieren treinkaartjes. "Het lukt de NS nog steeds niet om de lange-afstandskorting via de OV-Chipkaart ordentelijk te organiseren."

"Daarnaast ligt er nog een klacht bij de Autoriteit Consument en Markt, die Voor Beter OV indiende tegen het voornemen van de NS, de resterende papieren kaartjes voor enkele reizen en retours zonder korting extra duur te maken door het heffen van een toeslag. Deze prijsstijging is strijdig met de door de overheid met de NS afgesproken tariefbescherming voor de reiziger." aldus woordvoerder Rikus Spithorst.
 

 

Bron: Reformatorisch Dagblad