Fyra gaat 'Intercity Direct' heten

De Fyra welke tussen Amsterdam en Breda rijdt gaat per ingang van de dienstregeling 2014 'Intercity Direct' heten. Dat heeft een woordvoerder van NS HiSpeed bevestigd tegenover reizigersplatform Treinreiziger.nl.

"De toevoeging Direct geeft aan dat de trein over de snellere HSL-route rijdt en daarmee een kortere reistijd heeft dan andere Intercity-verbindingen over conventioneel spoor" zegt NS Hispeed woordvoerder Erik Kroeze. Op termijn zullen alle rijtuigen in de Intercity Direct-dienst hun zuurstok-gekleurde Fyra-bestickering gaan verliezen, en bij een moderniseringsbeurt een andere kleurstelling krijgen. Onduidelijk is op dit moment nog wat dit gaat worden, mogelijk zou het weer het vertrouwde Intercity-Blauw-Geel kunnen worden.

Fyra

De naam Fyra wordt afgestoten omdat deze de laatste jaren een negatieve indruk heeft gemaakt. Vooral het debacle met de V250 heeft de naam ernstig 'besmeurd'. Ook was de naam Fyra het symbool aan de rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Brussel. Hiermee werden er vier steden aangeduid: Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. Nu er geen sprake meer van is van de rechtstreekse verbinding van Amsterdam naar Brussel zou de naam Fyra overbodig zijn.

Toeslag 'inchecken'

Met ingang van de nieuwe dienstregeling en de nieuwe naam zal ook de toeslag tussen Rotterdam en Breda verdwijnen. De toeslag tussen Schiphol en Rotterdam dan wel blijven.

Het regelen van toeslag voor de Intercity Direct zou vanaf 15 december ook makkelijker moeten gaan. Vanaf dat moment is het niet meer nodig om een reisproduct via de kaartautomaat op je kaart te laten plaatsen, maar kan je de toeslag direct van je OV-chipkaart-saldo laten afschrijven via speciale toeslag-OV-chipkaartzuiltjes. Deze zijn inmiddels al op de stations geplaatst, maar zijn nog niet in bedrijf.

Een toeslag voor de dienst zal €2,30 per enkele reis in de 2e klas kosten. In de 1e klas is het biljet € 0,70 duurder.

Dienstregeling

Aan de dienstregeling van de Intercity Direct zal in vergelijking met de Fyra weinig gaan veranderen. De Intercity Direct krijgt in belangrijke mate dezelfde dienstregeling als de oude Fyra. In de ochtendspits zal de vroege extra trein van Amsterdam naar Rotterdam echter niet meer om 5.47 uur vertrekken, maar één uur later: om 6.40 uur. In de avondspits zal de extra spitstrein van Rotterdam naar Amsterdam niet meer om 19.39 uur vertrekken, maar vertrekken één uur eerder: om 18.39.

Bron: Treinreiziger