Ierse dochter NS kost schatkist 21 miljoen

De schatkist van het rijk loopt miljoenen euro's mis doordat de NS een dochterbedrijf heeft in Ierland. De Nederlandse Spoorwegen betaalden daardoor vorig jaar minder vennootschapsbelasting. Naar schatting zou het gaan om zo'n 21 miljoen euro.

Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan de Tweede Kamer. Al eerder liet Dijsselbloem al weten dat hij de constructie, waarbij de NS een dochterbedrijf in Ierland heeft, 'onwenselijk acht' en beëindigd wil zien. Hij praat daar als aandeelhouder met de NS over en ook de Belastingdienst doet dat.

De belastings=constructie werd in 1998 opgezet, en vorig jaar werd duidelijk gemaakt dat de NS via de Ierse dochter sinds '98 minstens 250 miljoen euro aan Nederlandse belastingen heeft ontweken. In Nederland zou de NS het enige staatsbedrijf zijn die een dergelijke constructie kent.

Maatschappij Voor Beter OV: 'Onterrecht gejammer'

De Maatschappij Voor Beter OV vindt de kritiek van minister Dijsselbloem over de constructie onterecht. Volgens hun staat net als 'iedere andere onderneming het de NS vrij, zaken fiscaal aantrekkelijk te organiseren. Ze vinden dat het belang van de NS niet het vullen van de schatkast is, maar het zorgen voor de mobiliteit in Nederland, door het laten rijden van de treinen.

 

Bron: AD