Strukton levert monitoringssysteem voor ATB-vv

Strukton Systems heeft in opdracht van ProRail apparatuur ontworpen voor het monitoren van het treinbeveiligingssysteem ATB Vv. Met deze apparatuur wordt het mogelijk om op afstand de status van het ATB-vv beveiligingssysteem te controleren.

Het monitoren van het systeem zal worden gedaan met kleine meetinstrumenten die gegevens meten en opslaan. Op afstand zijn deze uit te lezen en vervolgens te analyseren. Strukton zal 2.500 dataloggers leveren die in alle ATV-vv kasten zullen worden ingebouwd.

Het ATB-Vv is een uitbreiding op het bestaande ATB-beveiligingssysteem. Dit systeem moet er ook voor zorgen dat een trein ook met een snelheid van onder de 40 km/u een snelremming moet maken bij het passeren van een rood sein.

De aanleiding voor het nieuwe controlesysteem voor de ATB-vv ligt bij een bijna-botsing die enkele maanden geleden plaatsvond bij Zwolle. Een stoptrein passeerde per ongeluk een rood sein, waarna deze op een intercityspoor terrecht kwam. Een intercity kon net op tijd een botsing voorkomen door een noodremming in te zetten. Na onderzoek bleek dat het ATB-vv systeem niet goed gefunctioneerd heeft.

Bron: RailCargo