Arriva dreigt met juridische stappen tegen Mansveld vanwege concessie

Vervoerder Arriva dreigt met juridische stappen tegen het kabinet vanwege de concessie van de HSL-lijn. Dat blijkt uit een brief, in handen van RTL Nieuws, die Arriva stuurde naar staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Volgens Arriva is de beslissing van Mansveld om alleen de concessie door de NS te laten uitvoeren in strijd met de Europese aanbestedingsregels. De NS vult de verbinding in met een stoptreinen, intercities en Thalys-treinen. Maar Arriva zegt een beter aanbod te hebben en wil daar graag met Mansveld over praten, en mocht dat niet gebeuren dan wil de vervoerder dit via een rechter laten afdwingen.

Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een vergadering plaats over de vervanging van de Fyra. Uiterlijk half november moet er een beslissing in zijn genomen. Het vermoeden ziet er naar uit dat de NS een samenwerking zal aangaan met de Thalys en later ook de Eurostar, en dat ze zelf geen hogesnelheidstreinen onder eigen naam zullen laten rijden.

Arriva schrijft in de brief naar Mansveld dat ze 'serieuze twijfel hebben over de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de verbinding Amsterdam - Brussel'. Ze schrijven ook de indruk te hebben dat de NS een voorkeursbehandeling krijgt, waarbij Arriva niet aan de beurt komt om met een voorstel te komen.

Bron: RTL Nieuws