Ansaldobreda presenteert nieuwe Fyra, NS gaat niet overstag

De Nederlandse Spoorwegen blijft bij het besluit om per 30 augustus het contract met Fyra-bouwer AnsaldoBreda stop te zetten. Dat heeft een woordvoerder van de NS maandag laten weten in een reactie op een persconferentie van AnsaldoBreda in Italië, waarbij een nieuwe V250 Fyra werd gepresenteerd.

Tijdens de persbijeenkomst zag de treinproducent dat een 'verbeterplan' voor de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel „de enige oplossing” is voor het geschil. Hierbij werd er een nieuwe V250-trein gepresenteerd welke voorzien was van een sneeuwschuiver.

Maar de NS heeft laten weten dat ze ze niet op een verbeterplan wachten. "We hebben gevraagd om een deugdelijk herstelplan voor de treinen, dat is er wat ons betreft niet gekomen. Voor ons houdt het daarmee op." Ook zien ze graag dat de bouwer de treinen weer zo snel mogelijk terug brengt naar Italië.

Met de toegevoegde sneeuwschuiver wil AnsaldoBreda dat de trein beter bestand is tegen het winterweer, ondanks dat dit niet in de specificaties stond en dat het niet nodig zou zijn. Zij noemen de problemen, die van de winter ontstonden waarbij er beplating van de V250-trein los liet, te wijtten aan onkundig gebruik van de NS. Zo zouden ze er te hard mee hebben gereden in de winter.

Bron: De Telegraaf