AnsaldoBreda-topman begrijpt niets van NS

De topman van de Fyra-bouwer Ansaldobreda is bereid mee te werken aan de parlementaire enquête die de Tweede Kamer gaat houden naar de problemen met de hogesnelheidstrein.

'Ik heb niets te verbergen,' zei de Manfelotto van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda dinsdag tijdens een hoorzitting over het debacle met de Fyra. 'Iedereen weet dat als het in Nederland sneeuwt het hele land stil ligt, inclusief het openbaar vervoer.'

Manfellotto zei dat hij graag wou meewerken aan een parlementaire enquete in antwoord op een vraag van PvdA-Tweede Kamerlid Duco Hoogland. Die wees erop dat AnsaldoBreda een vestiging in Nederland heeft en daardoor verplicht is onder ede verantwoording af te leggen als de Tweede Kamer daarom vraagt.

Sneeuwbui
Tijdens de hoorzitting toonde de topman zich verbaasd over de besluitvorming rond de Fyra. Na de sneeuwbuien van begin januari, haalden de NS en de NMBS de treinen van het spoor omdat de veiligheid van de reizigers niet meer kon worden gegarandeerd. Maar Manfellotto begrijpt dan niet waarom de NS op 11 januari, 4 dagen voor een 'beroemde sneeuwbui', AnsaldoBreda schriftelijk heeft gevraagd de levering van alle Fyra-treinen af te maken en daarbij de technische problemen, die er nog waren, van minder belang te achten.

Volgens Manfellotto had het spoor beter onderhouden moeten worden. Bij sneeuw kan een veegtrein, een verkenningsrit of verlaging van de snelheid een hoop schelen, zegt hij tijdens de hoorzitting.

Incompentent
Volgens de topman is de trein is een klein onderdeel van het hogesnelheidslijnproject. 'Het gaat om voortdurend integratie van onderhoud en infrastructuur. Daar moet de opdrachtgever voor zorgen.' En: 'Het gaat hier om competentie, die is afwezig.'

Ook is hij verbaasd over de negatieve beelden over de Fyra v250-trein kwamen voor hem als een verrassing. Technische rapporten met kritische conclusies van andere instanties, waaruit media citeerden 'zijn niet bij ons aangekomen, hoewel we daar meerdere malen om hebben gevraagd'.

Bron: Algemeen Dagblad