Ansaldobreda eist afname 19 stuks V250-Fyra's

De Italiaanse Fyrabouwer Ansaldobreda eist dat de NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS alsnog alle bestelde 19 Fyra-treinstellen afnemen. In dat verband sleept het Italiaanse bedrijf de NS en de NMBS naar de rechter in Utrecht.

Dat hebben advocaten Hans de Savornin Lohman en Stein van Thiel van Ansaldobreda vrijdag bevestigd. Op vrijdag 28 juni om 10.00 uur zal het kort geding plaats vinden.

'Afspraken niet nagekomen'
Volgens De Savornin Lohman zijn voor de levering afspraken gemaakt, maar komen de NS (16 treinen) en de NMBS (3 treinen) die contractuele verplichtingen niet na. Nadat de trein in het begin van dit jaar nog veel problemen had hebben beide vervoersbedrijven besloten om de trein uit de dienst te halen. Zo  claimen ze dat de V250 kampt met allerlei technische mankementen en gebreken, waaronder plaatdelen die zomaar op het spoor vallen, tot dakstrips die spontaan door de rijwind ombuigen met gevaren van dien.

Uit een extern onderzoek welke door de NMBS is aangevraagd is duidelijk geworden dat de trein ''buitensporig veel fouten'' kent. Ook stellen de spoorbedrijven dat AnsaldoBreda geen zicht heeft op geboden op oplossingen. Zo zijn er van alle problemen in de periode van januari tot april weinig verbeteringen doorgebracht.

NS heeft tot nu toe 120 miljoen euro aan 9 treinen uitgegeven en nog eens 80 miljoen is vastgelegd in een bankgarantie. ''De betalingen gaan in tranches. Een trein kost ongeveer 20 miljoen euro. Sommige zijn volledig betaald, andere voor een gedeelte'', legt een woordvoerder van de NS uit.

Bron: Nu.nl