Station Utrecht Leidsche Rijn geopend

Afgelopen zaterdagochtend heeft de Utrechtse verkeerswethouder Frits Lintmeijer, samen met topmensen van NS en ProRail het nieuwe station Utrecht Leidsche Rijn geopend. De genodigden hebben vanaf Utrecht een SLT-Sprinter genomen om het station te bereiken.

Het station ligt vlakbij de A2, pal naast het nieuwe gebouw van Capgemini. De locatie van het station maakt het toekomstige Leidsche Rijn Centrum en winkelcentrum The Wall, het nieuwe St. Antoniusziekenhuis en de nieuwe vestiging van ROC Midden-Nederland beter bereikbaar per trein.

Dienstregeling
Het is vanaf de realisatie van het station nog niet bekend hoeveel treinen per uur er zouden gaan rijden. Zo wouden de politieke partijen van Utrecht graag dat er vier keer per uur een trein stopt, maar voorlopig gebeurt dat slechts twee keer per uur. Volgens de NS is er nog geen voldoende capactieit om dit te kunnen realiseren. Zo moet er nog een nieuwe spoorbrug over het Amsterdams-Rijnkanaal komen welke naar verwachting pas in 2018 kan worden opgeleverd. Voor deze spoorverdubbeling is 89 miljoen gereserveerd.

Keerspoor Woerden Molenvliet
Om vier treinen per uur mogelijk te maken tussen Woerden en Utrecht Leidsche Rijn is hook het keerspoor bij de Woerdense wijk Molenvliet in gebruik genomen. Hier kunnen de treinen na het maken van hun stop in Woerden vervolgens keren, zodat een daarop volgende trein weer Woerden binnen kan rijden.

Daardoor kunnen er op doordeweekse dagen meer Sprinters stoppen op de stations Terwijde, Vleuten en Woerden.

Bron: RTV Utrecht