Veel onregelmatigheiden bij chloortransport

Tijdens een chloortransport in maart is een verkeerd spoor gebruikt. Ook is er verzuimd een vertraging van vijf minuten van het transport, dat vanuit Duitsland via Amersfoort naar Rotterdam loopt, te melden bij de landelijke eenheid van de politie. Dit zegt de gemeente Amersfoort woensdag.

Na deze fout heeft de inspectie Leefomgeving en Transport een onderzoek ingesteld. Maar volgens de gemeente is niet alles volgens schema gegaan. Zo is er op een rangeerterrein een voorbereiding getrokken voor een locomotiefwissel. Deze had vanwege het draaiboek en de milieuvergunning niet mogen plaatsvinden.

Een keer per twee jaar rijden enkele chloortreinen vanuit Duitsland naar Rotterdam. Amersfoort meldt woensdag dat in april bij de gemeente bekend werd dat een aantal zaken bij het transport in maart niet goed is verlopen. De gemeente stelt dat dit niet direct een onveilige situatie heeft opgeleverd, maar het vormde wel reden om aan de bel te trekken.

Inmiddels is spoorbeherder ProRail ook door de gemeente op het matje geroepen. "Het is essentieel dat alle betrokken partijen bij het vervoer van gevaarlijke stoffen lering trekken uit de gebeurtenissen", stelt de gemeente. De onderzoeken naar de misstappen die plaatsvonden kunnen volgens Amersfoort leiden tot tot strafrechtelijke vervolgstappen.

Bron: Nieuws