NS: 'Langer gratis internet in de trein'

Treinreizigers kunnen in ieder geval nog een jaar langer gratis blijven internetten. De NS heeft het contract met T-Mobile voor een jaar verlengd. Ook zijn er plannen voor gratis internet op de grotere treinstations.

In 2010 is de NS een drie-jarig contract aangegaan met telecombedrijf T-Mobile om gratis internet te leveren in de intercities. Deze termijn is echter nu verstreken waarop de NS het contract voor nog een jaar heeft verlengd. Daarna moet duidelijk worden of het internet in de trein gratis blijft, en of het in deze vorm eventueel beperkingen zal krijgen tegenover betaalde toegang.

Daarnaast beloofde het vervoersbedrijf in maart al de stations Den Haag HS en Den Haag Centraal met gratis internet te zullen uitrusten. Zondag werd bekend dat dat ook op een nog onbekend aantal andere stations zal gebeuren.

Intercities
Vandaag zal in de werkplaats van NedTrain in Haarlem de driehonderdste intercity worden opgeleverd met het WiFi-systeem voor draadloos internet. Dit jaar zullen de laatste 65 intercities worden voorzien van deze OBIS-technologie waarbij ook reisinformatie op de schermen wordt aangeboden. In de laatste generatie VIRM-dubbeldekkers worden de schermen ingebouwd, maar ook bij de renovatie van het oude dubbeldeksmaterieel naar de NID-treinstellen die voornamelijk als intercity zullen gaan rijden, wordt het systeem ingebouwd. Wat achterblijft zijn de getrokken reizigerstreinen tussen Zwolle en Roosendaal, deze zullen vanwege de ouderdom dit systeem niet meer aan boord krijgen.

De vervoerder experimenteert daarnaast met andere mogelijkheden die op dit OBIS-platform aansluiten, zoals het meten van drukte en betere verspreiding van reizigers in de coupés. Hiervoor zijn 11 ICM-intercities met dit systeem uitgerust.

Bron: De Telegraaf