Treinbotsing Amsterdam 1 jaar geleden....

Het is zondag precies een jaar geleden dat vlak voor Amsterdam Centraal, ter hoogte van het Westerpark, twee treinen op elkaar botsten. Op zaterdag 21 april 2012 reden een Intercity-dubbeldekker en een Sprinter frontaal op elkaar in. 136 Inzittenden raakten gewond, een 68-jarige inzittende overleed aan haar verwondingen.

Door de klap werden diverse passagiers door de coupe's geslingerd met diverse verwondingen tot gevolg. De Intercity remde in eerste instantie en maakte daarna weer vaart om vervolgens voluit de remming in te zetten. Een van de twee treinen gaf vlak voor het ongeluk een langgerekt geluidssignaal af, waarna de klap volgde. De eerste hulpverlening was al na acht minuten ter plaatse waarna het nog tot inde avondurenduurde tot alle gewonden uit de treinen waren gehaald. Pas enkele dagen laten werd het spoor weer in gebruik genomen.

Oorzaak
De Sprinter was op weg van Amsterdam naar Uitgeest, de intercity kwam uit de richting van Den Helder. Door een te krappe dienstregeling en werkzaamheden die op dat moment plaatsvonden reden de twee treinen op hetzelfde spoor waarna ze in botsing kwamen. De sprinter bleek een rood licht te hebben genegeerd, waardoor de treinen op elkaar botsten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam in december met meer bevindingen over de oorzaak van het ongeluk. Ook de toestand van de spoorbeveiliging van het Nederlandse spoor is aan de kaak gesteld.

Redacteuren
Een team van redacteuren van Treinenweb is die bewuste dag door het oog van de naald gekropen, zij zaten tot een kwartier minuten voor de ramp nog in het desbetreffende Sprinter-treinstel met als bestemming Sloterdijk of Uitgeest, maar hebben per toeval een paar stations eerder de trein verlaten voor een fotoreportage over treinen. Redacteur Ariën liet weten dat hij "een engeltje op zijn schouder gehad heeft".

De eerste beelden van de treinbotsing, gefilmd door Patrick Uittenbogaard. De beelden zijn enkele momenten na de klap vastgelegd.