Problemen Bergland Express duren voort

De problemen met de Nederlandse treincharter Bergland Expres in Oostenrijk duren voort. Opnieuw moeten mogelijk enkele honderden wintersporters komend weekeinde met alternatief vervoer uit wintersportgebieden naar Nederland worden gehaald.

De treinwagons van de Bergland Expres blijven voorlopig in Oostenrijk vanwege brandgevaar aan de ketting liggen. Ook die wagons op de Cartesiusweg in Utrecht zullen daar blijven staan. Vier van de negen wagons zijn eigendom van het Utrechtse charterbedrijf. Een week geleden brak brand uit in de verwarmings- en koelelementen van een van de wagons. Daarop kreeg de Bergland Expres op het station van het Oostenrijkse Kufstein van de autoriteiten een rijverbod opgelegd.

Wintersporters werden met alternatief vervoer, waaronder bussen en Belgische treinen, naar hun eindbestemming gebracht. Voor zowel de heen- als de terugreizen worden voor zaterdag opnieuw honderden wintersporters noodgedwongen omgeboekt. Intussen springt ook de Nederlandse treincharter Euro-Express Treincharter BV met de Alpen Expres met extra capaciteit bij om gestrande wintersporters terug naar Nederland te vervoeren.

,,Onze telefooncentrale is bijna plat gebeld met verontruste reizigers. Iedereen hoopt dat wij ze zaterdagnacht terug naar Nederland kunnen vervoeren", aldus Luuc de Haas van de Euro-Express. De meeste vakantiegangers hadden hun reis geboekt via Euroholidays, Jetair en TUI. De directie van Bergland Expres moet rekening houden met mogelijk honderden schadeclaims. De meeste daarvan zullen de touroperators via hun gedupeerde klanten indienen die extra kosten hebben gemaakt. Intussen heeft reisorganisator TUI de samenwerking met de Bergland Expres vanwege de uitval van de trein per onmiddellijke ingang beëindigd. De directie van de Bergland Expres zegt niet veel te kunnen doen vanwege het rijverbod in Oostenrijk. De organisatie zegt 'de nodige coulance' te betrachten bij het beoordelen van de schadeclaims.

Directeur Harry de Boer van de Bergland Expres zegt opnieuw alles in het werk te stellen om de Nederlanders uit Oostenrijk terug naar Nederland te vervoeren. De Bergland Expres beschikt volgens de Nederlandse inspectie van Verkeer en Waterstaat over alle noodzakelijke papieren en voldoet daarmee ook aan alle veiligheidseisen. De Oostenrijkse autoriteiten onderzoeken hoe de brand in de trein is ontstaan.

 

Bron: De Telegraaf