Treinmachinisten zullen zuiniger gaan rijden

Treinmachinisten van de NS zullen de komende tijd instructies krijgen om zuiniger te kunnen rijden. Zij krijgen in hun cabine dan instructies op welke baanvakken ze de trein kunnen laten doorrollen.

het sporoweg bedrijf zegt wel dat de veiligheid en de punctualiteit van de dienstregelingvoorop blijven staan. Uit een proef zou blijken dat met het vaker laten uitrollen van de treinen veel geld kan worden bespaard. Daarom moeten alle 2.850 machinisten dit jaar zuiniger leren rijden met de trein.

Met het zuinige rijden zullen waar mogelijk is de treinen zonder gebrik te maken van de tractieinstallatie die hen via de bovenleiding de energie geeft, het station binnen kunnen rijden. Door vervolgens met het volle gewicht af te remmen, zou er een dynamowerking ontstaan die energie oplevert. Dat moet jaarlijks vele tonnen kilowatt aan gratis energie opleveren.

De Spoorwegbondzegt enthousiast te zijn over het plan. "Het ziet er goed uit", zegt bestuurder Roel Berghuis. Wel tekent hij aan dat zuiniger rijden geen invloed mag hebben op de concentratie van de machinisten. "Denk daarbij aan het missen van seinen."

Het is overigens niet zo, meldt het spoorwegbedrijf, dat de prijs van de treinkaartjes hierdoor omlaag zal gaan.

Bron: Nieuws.nl