Hulpdiensten rukken uit voor stilstaande Fyra in HSL-tunnel

Woensdagochtend rond kwart over negen is in de HSL-tunnel in de buurt van Rotterdam, tussen Rotterdam en Schiphol, een Fyra stil komen te staan met een defecte locomotief. Hierdoor is de HSL gestremd tussen Schiphol en Rotterdam.

Aanvankelijk zou de trein rond elf uur weggesleept worden door een hulplocomotief, maar dat wilde niet lukken om een onbekende reden. Daarom werd er om 11:06 uur door de hulpdiensten uitgerukt, met maar liefst GRIP 1, om de reizigers te evacueren. Om 11:25 werd hieraan begonnen zodat de reizigers via de tunnel weer naar boven konden, hier werden een tiental minuten later bussen klaargezet om de reizigers verder mee te vervoeren.

Defect
Door de verminderde hoeveelheid zuurstof in de trein werd eerder al besloten om een aantal deuren te openen. De situatie is zeker niet onbekend voor de HSL. Het gebeurt meerdere malen per week dat er een Fyra of een Thalys stil komt te staan, door een defect aan de trein, problemen met de overschakeling naar de HSL of problemen met de bovenleiding.

Gestremd
Zolang de HSL niet gebruikt kan worden, worden Thalys en Fyra omgeleid tussen Schiphol en Rotterdam en lopen zo'n 20 minuten vertraging op daardoor. Aangezien Fyra niet veel ruimte over heeft, vallen er voor die dienst ook treinen uit.

Bron: Treinreiziger