Wifi NS mogelijk na maart 2013 toch niet gratis

Het is nog niet zeker of internet in de intercities ook na 2013 nog gratis zal zijn. De NS laat echter weten dat gratis WiFi-toegang 'ontzettend belangrijk' is voor de klanten. "Klanten stellen het zeer op prijs, daar houden we rekening mee", meldde een woordvoerder zondag tegenover Novum Nieuws.

Al eerder liet een NS woordvoerder aan reizigersportal Treinreiziger.nl weten dat WiFi ook na 2013 gratis zou blijven. Maar nu meldt een woordvoerder meldt nu dat die bevestiging nog te voorbarig was. Het  spoorbedrijf is op dit moment nog in onderhandeling is met meerdere partijen over een nieuw contract. "Maar onze insteek is om internet gratis te houden", herhaalt de woordvoerder. Of dat ook echt gaat lukken, moet blijken uit het nieuwe contract, dat rond het einde van het jaar afgesloten zal worden.

Eind juni waren tweehonderd intercity's, ongeveer een derde van het totaal, voorzien van gratis internet. Hieronder vallen alle ICM-treinstellen, een deel van de VIRM-dubbeldekkers, en alle dubbeldekstreinen welke tot NID/DDZ verbouwd zijn. Eind 2013 moet in alle intercity's een WiFi-systeem draaien.
 

T-Mobile
Op dit moment heeft de NS nu een contract lopen met telecomprovider T-Mobile heeft, deze loopt in april 2013 af. Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zijn naar welke kant het nieuwe contract opgaat. Hoeveel de huidige overeenkomst met T-Mobile kost, had de zegsman niet direct paraat.

Subsidie
De uitrol van gratis internet in de trein begon in 2010. Toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) had daar vijftien miljoen euro voor uitgetrokken, meer over de totstandkoming hiervan en de geschiedenis van internet in de trein kan je in deze review lezen.

Arriva
Naast de intercities van de NS zijn ook de stoptreinen van Arriva worden dankzij de subsidie van Eurlings ook voorzien van internet. Uiterlijk in januari 2013 moeten alle Arriva-treinen van internet voorzien zijn. Het gaat dan niet alleen om de treinen in Groningen en Friesland, maar ook in de nieuwe treinen in de Gelderland en op de Vechtdallijn (Mariënberg - Almelo). Arriva-treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen op de MerwedeLingelijn hebben al toegang tot gratis internet.

Bron: Treinreiziger