NS: Prestaties op de Zeeuwse Lijn flink verbeterd

Station Vlissingen, het eindpunt van de Zeeuwse Lijn. (Foto: Treinenweb)
Station Vlissingen, het eindpunt van de Zeeuwse Lijn. (Foto: Treinenweb)

De prestaties op de Zeeuwse Lijn zijn in de eerste vier maanden van 2025 aanzienlijk verbeterd, meldt NS vrijdag. Sinds de start van de nieuwe dienstregeling op 15 december 2024 arriveerde 95,8 procent van de treinreizigers binnen Zeeland op tijd, een flinke stijging ten opzichte van de 86,7 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

Ook het aantal uitgevallen treinen daalde fors, van 4,2 procent naar 1,2 procent. Deze vooruitgang is het resultaat van gerichte maatregelen door spoorbeheerder ProRail.

Herstel na verzakkingen

In 2024 zorgden verzakkingen door hevige regenval en andere problemen voor veel overlast op het Zeeuwse spoor. ProRail nam sindsdien verschillende herstelmaatregelen, waaronder het opschudden van het ballastbed en het plaatsen van sensoren die verzakkingen vroegtijdig signaleren. Hierdoor kan preventief onderhoud plaatsvinden, wat bijdraagt aan een stabielere dienstregeling.

"Verbeteren van dienstregeling"

Ook de NS droeg bij aan de verbeterde prestaties door het terugdringen van uitval veroorzaakt door technische problemen en personeelstekorten. Regiodirecteur Magdalena Piotrowska van NS benadrukt dat de samenwerking met ProRail heeft geleid tot merkbare verbeteringen voor de reiziger. "Wij gaan ondertussen verder met het verbeteren van de dienstregeling. In 2022 is er al een extra trein per uur bijgekomen en is het ook mogelijk om sneller van of naar de randstad te reizen. Volgend jaar komt er een directe verbinding met de Brabantse steden."

De NS werkt daarnaast aan verdere uitbreiding van de dienstregeling, waaronder een nieuwe snelle Intercity-verbinding met de Brabantse steden.

ProRail: Spoor blijven monitoren

Spoorbeheerder ProRail blijft ook in 2025 investeren in het Zeeuwse spoor. Dit is nodig nadat er in 2024 spoorverzakkingen optraden door hevige regenval. Om het spoor toekomstbestendig te houden wordt er 90 kilometer bovenleiding vervangen door duurzamere materialen om storingen te voorkomen. Daarnaast worden moderne meetinstrumenten zoals de meettrein en stopmachine vaker ingezet. 

Landelijk gezien zijn de eerste resultaten van de nieuwe NS-dienstregeling positief, met 91,6 procent van de reizigers die op tijd aankomen ondanks aanhoudende uitdagingen op het spoor.