Herstel HSL duurt mogelijk tot 2031 en kost half miljard euro

Een passerende Eurostar op de HSL bij Nieuw Vennep. Door de slechte staat van het spoor moet ook deze hogesnelheidstrein langzamer rijden. (Foto: Smiley.toerist/Wikipedia CC BY-SA 3.0)
Een passerende Eurostar op de HSL bij Nieuw Vennep. Door de slechte staat van het spoor moet ook deze hogesnelheidstrein langzamer rijden. (Foto: Smiley.toerist/Wikipedia CC BY-SA 3.0)

Het herstel van de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Schiphol en Rotterdam blijkt veel complexer en duurder dan eerder gedacht, meldt De Telegraaf. De herstelkosten lopen mogelijk op tot een half miljard euro, en de werkzaamheden zullen naar verwachting pas rond 2030 of 2031 zijn afgerond in plaats van het beoogde 2027.

Tot die tijd kunnen treinen op delen van het traject, met name bij Rijpwetering, niet op volle snelheid rijden, en is reparatie noodzakelijk. "We zullen te maken hebben met periodes zonder treinverkeer", legt Han Berends landelijk manager bij ProRail uit. "De kans is aanzienlijk dat we de A44 tijdelijk zullen moeten stremmen in overleg met Rijkswaterstaat. Mogelijk moet er een bouwkraan op de snelweg staan."

Ontwerpfouten

De problemen zijn het gevolg van bouw- en ontwerpfouten bij tien viaducten tussen Leiderdorp en Schiphol. Deze fouten kwamen pas de laatste jaren aan het licht. Volgens ProRail zijn de zogeheten dwarsfixaties en opleggingen van de viaducten te licht ontworpen en moeten ze opnieuw worden aangepakt. Ook zijn er verzakkingen bij onder meer het viaduct bij Rijpwetering, waar het hele landhoofd moet worden herbouwd. Daarnaast is krapte op de arbeidsmarkt ook de oorzaak dat het werk zo lang duurt. Daarnaast moet er gezocht worden naar speciale momenten voor de trein-vrije periodes en momenten waarbij er wegwerkzaamheden plaatsvinden.

De oorsprong van de problemen ligt bij de bouw tussen 2000 en 2007, uitgevoerd door bouwcombinatie Hollandse Meren. De Telegraaf had toen onthuld dat in het contract was opgenomen dat kosten tijdens de bouw mochten worden gedrukt, wat mogelijk tot de huidige gebreken heeft geleid. ProRail, dat destijds geen rol speelde bij ontwerp of bouw, doet nu grondig onderzoek en voert al herstelmaatregelen uit, zoals het verhelpen van betonschade.

Uitstel niet mogelijk

Volgens ProRail is het niet mogelijk om het herstelwerk uit te stellen. Tijdelijke lapmiddelen zouden slechts soelaas bieden, en zonder structurele aanpak kunnen de nationale en internationale treinverbindingen via de HSL niet worden opgeschaald. De spoorbeheerder dringt erop aan dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat financiële middelen en mandaat verstrekt om de noodzakelijke werkzaamheden uit te kunnen voeren.