Alstom tekent contract voor levering van Coradia Stream aan Bulgarije

De Franse treinbouwer Alstom en de Bulgaarse investeringsmaatschappij RPV Invest hebben samen een contract binnengehaald om 35 treinstellen van het type Coradia Stream leveren aan Bulgarije.
Deze bestelling wordt gedeeltelijk gefinancierd via het EU-Herstel- en Veerkrachtfonds. Dit zogeheten 'Bulemu'-consortium vervangt de Zwitserse fabrikant Stadler, die zich terugtrok nadat er juridische problemen ontstonden rond een eerdere aanbesteding. Stadler zou oorspronkelijk 35 FLIRT-treinen leveren, maar trok zich terug omdat de gestelde deadlines niet haalbaar bleken. De nieuwe deal, ter waarde van ruim 445 miljoen euro, verplicht levering binnen 28 maanden. Als de treinen niet uiterlijk op 31 augustus 2026 zijn geleverd, dreigt Bulgarije het EU-geld deels mis te lopen en moet het restant uit de eigen staatskas betalen.
Contract
Op 25 april 2025 tekende het Bulgaarse ministerie van Transport en Communicatie officieel het contract met Alstom voor de levering van 35 Coradia Stream-treinen. Dit is de eerste keer in 20 jaar dat Bulgarije nieuwe interregionale elektrische treinen aanschaft. De treinen zijn bedoeld voor passagiersvervoer met reistijden tot ongeveer 4 à 5 uur. De totale contractwaarde bedraagt 720 miljoen euro: 452 miljoen euro is gereserveerd voor de bouw van de treinen en 268 miljoen euro voor 15 jaar onderhoud, dat samen met het Bulgaarse RPV Invest zal worden uitgevoerd.
Voorzieningen
De nieuwe treinen krijgen diverse moderne voorzieningen. Zo voldoen ze volledig aan de Europese normen en zijn ze uitgerust met het ERTMS Level 2 beveiligingssysteem. Ze behalen een topsnelheid van 160 kilometer per uur en bestaan elk uit zes rijtuigen met meer dan 320 zitplaatsen. De treinen zijn volledig gelijkvloers voor makkelijke toegankelijkheid. De middelste rijtuigen hebben aan beide kanten twee deuren, de eindrijtuigen één deur per zijde. Verder zijn ze voorzien van een reizigersinformatiesysteem, een digitaal passagierstelsysteem, oplaadpunten voor elektronische apparaten, vier toiletten per trein (waarvan één toegankelijk voor mensen met een beperking) en aparte plekken voor fietsen en kinderwagens.
Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat het definitieve ontwerp van het exterieur nog niet bekend is. De afbeelding die hierboven wordt getoond is een standaardvoorbeeld van Alstom en geeft dus nog niet het uiteindelijke uiterlijk van de Bulgaarse treinen weer.
Coradia Stream
De Coradia Stream is geen onbekende in Europa en wordt al op verschillende plekken ingezet. Dit type trein rijdt onder andere in Nederland (als Intercity Nieuwe Generatie, ICNG), Luxemburg, Italië (waar het bekendstaat als de Pop), en bij diverse vervoersmaatschappijen in Duitsland. Ook in Denemarken, Spanje en Roemenië zijn bestellingen geplaatst.
De trein staat bekend om zijn flexibiliteit: het platform kan worden aangepast aan de specifieke wensen van spoorwegmaatschappijen en aan nationale eisen, wat het een populair model maakt voor zowel regionale als intercitydiensten binnen Europa. Zo kan de trein zowel enkeldeks als dubbeldeks geleverd worden. De treinen in Duitsland rijden weer met een aangepaste voorkant, en ook in Spanje en Denemarken is de neus weer afwijkend. Of een aangepast ontwerp ook op de Bulgaarse treinen wordt toegepast is niet bekend.