Vandaag geen treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal

 (Foto: Kevin Hackert)
(Foto: Kevin Hackert)

Reizigers die met de trein naar Amsterdam Centraal willen reizen zullen vandaag hun bestemming moeten aanpassen naar een omliggend station en rekening houden met extra reistijd. Vanwege werkzaamheden rijden er zaterdag van en naar het centraal station geen treinen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat dit gebeurt tijdens werkzaamheden. Metro's en bussen rijden overigens wel.

Vandaag zullen er geen treinen rijden naar Amsterdam Centraal, maar ook is er vanwege de werkzaamheden beperkt treinverkeer van op zondag en maandag. Internationale treinen rijden gedurende deze drie dagen ook via een aangepaste dienstregeling en stoppen niet op Amsterdam Centraal. Van 2 juli tot en met 7 juli rijden er bovendien minder treinen tussen Amsterdam Centraal en Hilversum/Almere. Op andere trajecten zijn er wijzigingen in de dienstregeling en in vertrek/aankomst-sporen.

Werkzaamheden

Op zaterdag gaan de sporen 14 en 15 tijdelijk uit dienst. Deze sporen zijn vooral in gebruik door de internationale treinen. De Eurostar naar Londen zal voor zes maanden niet vanaf dit station rijden naar Londen. Aannemer Dura Vermeer gaat deze sporen weghalen en zal vervolgens in juli starten met het demonteren van de eerste spoorbrug aan de Oostkant van het station zodat die later vervangen kan worden. Begin juli volgt aannemer Strukton met het indrukken van de damwanden voor de bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling aan de oostkant van het station. Ook starten zij met het verleggen van de kabels en leidingen. Om dit mogelijk te maken is een deel van de Oostelijke reizigerstunnel afgesloten.

Aanstaande zondag worden de sporen 1 en 2 weer volledig in gebruik genomen. Dit geldt ook voor de trap vanaf deze sporen direct naar het voorplein. Ondertussen werkt aannemer BAM door om de entree van de westelijke reizigerstunnel aan centrumzijde af te bouwen. Naar verwachting zal dit nog een aantal maanden duren.

Verbouwing van Amsterdam Centraal

De werkzaamheden zullen tot 2030 nog voelbaar zijn op Amsterdam Centraal. Het spoor wordt gerenoveerd en de spoorbruggen worden vervangen. Daarnaast worden de perrons breder en langer gemaakt. Ook de toegang tot de perrons zal verbeterd worden. Onder het station komt een ruime fietsenstalling.