Deutsche Bahn stopt tijdelijk afname van ICE3neo na constructiefouten

De Deutsche Bahn stopt tijdelijk de afname van de ICE3neo na de ontdekking van constructiefouten in diverse panelen. (Foto: NS)
De Deutsche Bahn stopt tijdelijk de afname van de ICE3neo na de ontdekking van constructiefouten in diverse panelen. (Foto: NS)

De levering van de ICE3neo aan de Deutsche Bahn is momenteel tijdelijk stopgezet. Dat meldt de Duitse media Bild na berichtgeving van treinfabrikant Siemens Mobility. Er zouden fouten in de constructie van de Duitse hogesnelheidstrein zijn aangetroffen.

Tijdens een kwaliteitsinspectie bij Siemens bleek dat er sprake was van grote problemen met de vloer- en zijpanelen van de hogesnelheidstreinen. De lassen zouden niet volgens de eisen zijn aangebracht waardoor er volgens onderzoekers 'een acuut veiligheidsrisico' zou kunnen ontstaan.

Huidige geleverde treinen zijn goed

Het gaat om een aantal gebouwde stellen die nog niet door de Deutsche Bahn zijn afgenomen. "Alle reeds geleverde treinen worden niet beïnvloed en kunnen veilig worden gebruikt", zegt een woordvoerder van Siemens. "Siemens Mobility staat nauw in contact met Deutsche Bahn en werkt hard om de situatie op te lossen." Er zou sprake zijn van zij- en vloerpanelen die via een onderaannemer uit Bonn worden geleverd.

Vertraging in levering

Momenteel heeft Siemens 21 treinstellen van dit type geleverd, welke volgens een woordvoerder "veilig kunnen worden ingezet." Deze rijden voornamelijk tussen Amsterdam, Frankfurt en Basel. In totaal heeft de Deutsche Bahn 90 treinstellen bij de fabrikant besteld, waarvan er normaal gesproken elke maand een de fabriek verlaat.

Hoe lang het zal duren om de problemen op te lossen en of de inmiddels afgebouwde treinen weer uit elkaar moeten worden gehaald, is nog niet duidelijk. Naar verwachting kan de herstelactie zorgen voor meerdere maanden aan vertraging.

Het is niet de eerste keer dat problemen met lassen leiden tot vertragingen in de bouw van ICE-treinen. Bij de bouw van de "ICE 4" werden de leveringen van de treinen van Siemens en Bombardier in 2019 maandenlang stopgezet.

Bron: Bild.de