Koning en staatssecretaris Heijnen bezochten onderhoudsbedrijf NS

Het Koninklijk werkbezoek vond plaats in de werkplaats Watergraafsmeer in Amsterdam. (Foto: NS)
Het Koninklijk werkbezoek vond plaats in de werkplaats Watergraafsmeer in Amsterdam. (Foto: NS)

Koning Willem-Alexander heeft vandaag samen met staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat een werkbezoek aan het onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer in Amsterdam gebracht. Zij gingen in gesprek met monteurs over hun werk en het toenemende tekort aan technisch geschoolden, terwijl technologie in treinen steeds belangrijker wordt.

Tijdens een rondleiding vertelden NS-monteurs onder meer hoe zij de treinen onderhouden. Zo kwam ook ter sprake hoe vlakke plekken op de wielen, de zogenoemde 'vierkante wielen', worden behandeld. Ook lieten monteurs tijdens het bezoek zien hoe ze met de moderne techniek kunnen omgaan. Ook kreeg Heijnen als presentje een toepasselijk kinderboek mee vanwege haar aanstaande zwangerschapsverlof.

Na het werkbezoek in de onderhoudwerkplaats werd het programma vervolgd bij vervoersbedrijf Transdev. Met een speciale lesbus werd de delegatie naar de Transdev Academy in Haarlem gebracht waar gesproken wordt over personeelstekorten en de werving van buschauffeurs. Ook wordt er hier gesproken over hoe ov-personeel omgaat met agressie en stress en over de-escalerend handelen.

Watergraafsmeer

NS verzorgt het onderhoud aan treinen zelf. Onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer is één van de vier onderhoudsbedrijven. In Watergraafsmeer vindt onder andere preventief onderhoud plaats, verschillende onderdelen zoals de remblokken en wielen worden gecontroleerd. Daarnaast verricht het team herstelwerkzaamheden, denk hierbij aan het nakijken en herstellen van op luchtdruk werkende onderdelen of draai- en wielstellen. Er werken hier in totaal 150 mensen aan het onderhoud. Onder meer de ICNG en de elektrische TRAXX-locomotieven met de ICR-rijtuigen worden in deze werkplaats onderhouden.