Onderzoek naar vier treinen per uur tussen Utrecht en Leiden duurt langer

Het station van Bodegraven, toen er nog Koploper-treinen op het traject reden. Inmiddels rijden hier SLT Sprinters. (Foto: Treinenweb)
Het station van Bodegraven, toen er nog Koploper-treinen op het traject reden. Inmiddels rijden hier SLT Sprinters. (Foto: Treinenweb)

Spoorbeheerder ProRail meldt dat extra onderzoeken nodig zijn voor het programma Leiden-Utrecht Beter Bereikbaar. Deze onderzoeken zijn complex en vergen daardoor meer tijd. Het doel van het programma is om, in samenwerking met landelijke en lokale partners, het aantal treinen per uur tussen Leiden en Utrecht te verhogen.

Tijdens de brede spits rijdt de trein tussen Leiden en Utrecht vier keer per uur in beide richtingen. Het streven is om ook tijdens de daluren vier treinen per uur te laten rijden. Bovendien wordt er een nieuw station gebouwd, genaamd Hazerswoude-Rijndijk, wat ingrijpende veranderingen aan het spoor met zich mee zal brengen. Ook wordt er gekeken of de dubbeldekstreinen weer terug kunnen keren.

Kostenstijging

In het najaar van 2023 merkten de betrokken partijen op dat de kosten van het programma aanzienlijk zijn gestegen. Dit betreft zowel de bouw van station Hazerswoude-Rijndijk als de aanpassingen voor de ongelijkvloerse spoorkruising en de aansluiting van de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude op de rijksweg N11. Sindsdien worden alle aspecten van het programma grondiger onderzocht en is het plan terug naar de tekentafel gegaan.

Vanwege de onderlinge samenhang van deze aspecten zijn extra technische vervolgonderzoeken vereist. Dit vergt meer tijd om alle mogelijkheden uit te werken en te evalueren. Verwacht wordt dat er in het komende najaar een besluit wordt genomen over de voorkeursvariant door de betrokken partijen, waaronder ProRail, de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Leiden, Zoeterwoude, Alphen aan den Rijn en Bodegraven-Reeuwijk, de regio Holland-Rijnland, NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Planuitwerking

In september van dit jaar organiseren de partijen een informatieavond over station Hazerswoude-Rijndijk. Het doel van deze avond is om buurtbewoners en andere geïnteresseerden bij te praten over de planuitwerking voor het station. Het is nog niet duidelijk wat er met de gelijkvloerse kruising bij Zoeterwoude gaat gebeuren.