ProRail past vanaf komend weekend sporen aan op Santpoort Noord

Een archieffoto van station Santpoort Noord waar het spoor naar IJmuiden opgebroken is. (Foto: Combino)
Een archieffoto van station Santpoort Noord waar het spoor naar IJmuiden opgebroken is. (Foto: Combino)

Het station Santpoort Noord zal in de week van 13 tot 20 april grondig worden vernieuwd. Alle oude infrastructuur die nog deed terugdenken aan de tijd dat er tot 1998 een trein naar IJmuiden reed zal worden verwijderd.

Santpoort Noord bestaat nu nog uit drie sporen, waarvan de twee buitenste zijn voorzien van een perron. Zo zal er vanaf komend weekend een spoor worden weggehaald, verdwijnen er wissels, worden de overige sporen vernieuwd en wordt het perron langs spoor 2 verplaatst. Vanwege de vroegere spoorlijn naar IJmuiden is dit station best uniek te noemen. Het westelijke perron is heel lang, maar voor de helft ligt er nog een spoor. Het andere deel is inmiddels al verwijderd. Uiteindelijk wordt spoor 3 weggehaald, en op de plek waar nu spoor 3 ligt komt een nieuw perron.

"Op enig moment zijn de sporen en wissels dan toch een keer aan vernieuwing toe. Het volledig vernieuwen van de overbodige sporen zou serieus geld kosten. Daarom hebben we besloten om ze weg te halen. Bijkomend voordeel: Het perron langs spoor 3 is nu het kortste op de route Haarlem-Alkmaar. We kunnen het perron nu op verzoek van NS verlengen. Daardoor kunnen er op het traject langere treinen rijden als dat nodig is.", zegt Klaas Hofstra, specialist logistieke ontwikkeling bij ProRail.

Werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden rijden er geen treinen. NS zet treinvervangende bussen in. Reizigers wordt geadviseerd om vooraf de rit de reisplanner te raadplegen.