Eerste internationale vrachttrein met vers voedsel rijdt aan het eind van dit jaar

Een afbeelding van een goederenlocomotief. Het is niet bekend of de hier genoemde vervoerder een rol zal spelen. (Foto: Raimond Spekking)
Een afbeelding van een goederenlocomotief. Het is niet bekend of de hier genoemde vervoerder een rol zal spelen. (Foto: Raimond Spekking)

Aan het eind van dit jaar zal de eerste internationale vrachttrein met vers voedsel van start gaan. Deze verbindt Noord- en Zuid-Europa met een tussenstop in Rotterdam, een langverwacht initiatief waar de provincie Zuid-Holland al geruime tijd voor heeft gelobbyd.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de Provincie Zuid-Holland heeft onlangs de plannen gepresenteerd tijdens een Europese transportbeurs in Brussel, waarbij hij aangaf dat de pilot waarschijnlijk in het laatste kwartaal van 2024 van start zal gaan.

Tussen Noorwegen en Spanje

De vrachttrein zal in eerste instantie wekelijks tussen Oslo, de Noorse hoofdstad, en Valencia in het oosten van Spanje heen en weer pendelen, met Rotterdam als belangrijk knooppunt. Deze ontwikkeling is van bijzonder belang voor Zuid-Holland, dat een aanzienlijk tuinbouwgebied heeft. Ook komen er in  Rotterdam grote hoeveelheden groente en fruit via de haven het land binnen.

Vermindering van transporttijd

Met de vrachttrein wordt een aanzienlijke vermindering van transporttijd en CO2-uitstoot verwacht. Momenteel duurt het meer dan vier dagen om vers voedsel met vrachtwagens tussen Oslo en Valencia te vervoeren, terwijl de treinreis slechts zeventig uur in beslag neemt. Dit project markeert een veelbelovende verschuiving van versvoedseltransport over de weg naar meer duurzame transportmiddelen, gezien momenteel nog 98 procent van het verse voedsel over de weg wordt vervoerd.