Hongaarse GySEV tekent contract voor levering nieuwe FLIRT's

De Zwitserse treinbouwer Stadler heeft een contract getekend met de Hongaarse vervoerder GySEV voor de levering van 9 FLIRT-treinen voor intercitydiensten. Er is tevens een optie voor nog eens vier treinstellen van dit type.

De Hongaarse vervoerder wil de treinen in 2027 gaan gebruiken op de routes Sopron-Boedapest en Szombathely-Boedapest. De treinen zullen voorzien worden van een meerspanningssysteem zodat ze naast Hongarije ook in Oostenrijk in kunnen worden gezet.

Het is niet de eerste FLIRT die momenteel bij GySEV rijdt, in de vloot rijden al twintig treinstellen van een oudere generatie die tussen 2013 en 2018 geleverd zijn.

Nieuwe intercity's

De stellen krijgen het intercity ontwerp die gestroomlijnder eruitziet als de versie die regionaal ingezet zal worden. De treinstellen zijn vijfdelig, zijn 106,2 meter lang en kunnen een maximumsnelheid behalen van 160 km/u. Het aantal zitplaatsen kan flexibel worden aangepast, afhankelijk van de zitopstelling in de zomer en de winter. In de winterconfiguratie zijn er 280 zitplaatsen, waarvan 32 eerste klas. Wanneer de vraag naar fietsvervoer groter is, vooral tijdens het zomerseizoen, kunnen er 18 zitplaatsen uit de tweede klas worden ingeleverd.

De nieuwe treinen worden zijn voorzien van een reisinformatiesysteem, beveiligingscamera’s, stopcontacten, airconditioning, twee standaardtoiletten en één toilet voor mensen met een mobiele beperking. Omdat deze stellen op intercitytrajecten worden ingezet zijn er tevens eet- en drinkautomaten aanwezig waarbij er ook een speciale eethoek komt om ongestoord te kunnen genieten van een snack.