Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Het idee 'RailConnect' heeft de wedstrijd gewonnen om het treinreizen te verbeteren. (Foto: NS)
Het idee 'RailConnect' heeft de wedstrijd gewonnen om het treinreizen te verbeteren. (Foto: NS)

Reizigersvereniging Rover organiseerde in januari in samenwerking met NS een wedstrijd om iets te doen voor de treinreiziger nadat die in 2022 te maken kreeg met minder treinen wegens personeelsgebrek bij NS. Het winnende idee heet 'RailConnect' en is bedoeld om voor reizigers om contact te leggen.

RailConnect moet reizigers helpen om contacten te leggen, 'reisvrienden' te maken, mee te doen aan events of informatie te krijgen over de reis. Bedenker Jouke van Campenhout won hiermee een rondreis door Zwitserland. Voor de tweede en derde prijs waren Interrail-passen beschikbaar gesteld. Deze gingen naar Renee Tilli die een telefoonhouder bedacht voor op de OV-fiets, en Marleen Hofstede die een 'Wrapped'-app bedacht waarmee treinreizigers onder meer terug zouden kunnen zien hoeveel kilometers zij hebben gereisd, hoeveel CO2 ze daarmee hebben bespaard en welke stations zij hebben bezocht

Speciale prijzen werden uitgereikt aan leerlingen van basisschool de Kraatsschool uit Bennekom die als schoolproject zich over de opdracht hadden gebogen. De leerlingen bedachten onder meer een puntenspaarsysteem, een gratis versnapering in de trein en een live-tracker van alle treinen.

Sociale interactie

Rover, NS en demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) maakten vanmiddag de winnaars bekend. NS stelt anderhalf miljoen euro beschikbaar om het idee uit te voeren. Mogelijke invullingen van het initiatief zijn een gemakkelijke manier om berichten achter te laten voor andere reizigers of ontmoetingen in trein of stationshuiskamer.

Van de ruim 6.000 inzendingen hadden opvallend veel te maken met sociale interactie: van speciale Reismaatjes-apps tot mogelijkheden met medereizigers te chatten. Sommige reizigers vroegen zelfs om dating-coupés. Zowel directeur Freek Bos van Rover als NS-topman Wouter Koolmees spraken lovend over de ingevonden ideeën:

 "Als Rover willen wij altijd graag weten wat er bij de reiziger speelt. Deze wedstrijd heeft ons een unieke inkijkje gegeven in wensen die de treinreiziger nog heeft. Wij hebben alle ideeën met veel interesse gelezen en zien in meerdere inzendingen een goede kans om ze verder uit te werken. We zullen ons ervoor blijven inzetten om dit soort verbeteringen voor de reiziger te laten realiseren".

"Mijn hartelijke felicitaties aan Jouke voor zijn winnende idee! En ook felicitaties naar vele anderen, want opvallend veel mensen stuurden een idee in dat te maken heeft met contact tussen reizigers. Dat stemt me hoopvol, want verharding is een serieus maatschappelijk probleem. Met een paar liefdevolle initiatieven kunnen we hopelijk een bescheiden begin maken om dat tij wat te keren."

Betrokkenheid van reizigers

Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen draagt een aandeel bij aan de wedstrijd. Zij is verantwoordelijk om de prestaties van de NS in de gaten te houden, en reageert ook vreugdevol op het idee om een boete vanwege het te laten rijden van weinig treinen, om te zetten in een tegemoetkoming voor de reizigers: "Toen vorig jaar bleek dat de NS in 2022 te weinig treinen heeft gereden, besloot ik de boete niet te innen, maar die ten goede te laten komen aan de reizigers. Met anderhalf miljoen kun je best veel doen."