Bouw onderdoorgangen Maarsbergen van start gegaan

De gewraakte spoorwegovergang aan de N266 in Maarsbergen die vaak voor files en vertraging zorgt. (Foto: Google Streetview)
De gewraakte spoorwegovergang aan de N266 in Maarsbergen die vaak voor files en vertraging zorgt. (Foto: Google Streetview)

De bouw van twee spooronderdoorgangen en drie fietsbruggen in Maarsbergen is eerder deze maand van start gegaan. De spoorwegovergang op de N226 leidt vaak tot verkeersdrukte en files in Maarsbergen. De nieuwe onderdoorgangen moeten ervoor zorgen dat deze flessenhals tot het verleden gaat behoren.

ProRail werkt samen met aannemer Hegeman Bouw & Infra, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht om de weg om te leggen naar een nieuwe onderdoorgang voor het wegverkeer. Hiermee wordt er een langgekoesterde wens van inwoners vervuld waarbij al sinds 1999 gesproken werd over een toekomstige verbetering van de verkeersveiligheid in het dorp.

Verplaatsing van de weg

"De N226, de levensader van Maarsbergen, wordt verplaatst naar het westen", vertelt Arend Rook, projectmanager bij ProRail. "Hier krijgt het snelverkeer een eigen spooronderdoorgang, die naadloos aansluit op een nieuwe rotonde. Daarnaast worden drie nieuwe fietsbruggen gebouwd, waardoor fietsers en voetgangers veilig en vlot hun weg kunnen vervolgen. De huidige gelijkvloerse spoorwegovergang maakt plaats voor een onderdoorgang, exclusief voor langzaam verkeer."

Planning

Voorbereidende werkzaamheden zijn begin 2024 al getroffen, en het terrein is al enkele jaren al braakliggend. Deze maand gaan de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden van start. De twee onderdoorgangen worden naar verwachting in 2027 in gebruik genomen. Wel waarschuwt Rob Haksel, bouwmanager bij ProRail voor hinde bij weggebruikers. "Omleidingen en andere ongemakken zijn onvermijdelijk, maar het eindresultaat zal de tijdelijke hinder meer dan waard zijn."