NSC en PVDA-GL willen dat provincies eigen OV-bedrijf kunnen oprichten

NSC en PVDA-GL willen dat provincies eigen OV-bedrijf kunnen oprichten. (Foto: DennisM2)
NSC en PVDA-GL willen dat provincies eigen OV-bedrijf kunnen oprichten. (Foto: DennisM2)

Alle twaalf provincies zouden de kans moeten krijgen om individueel hun eigen openbaarvervoerbedrijf op te zetten, zo stellen NSC en PvdA/GL in een voorgestelde initiatiefwet. Dit initiatief moet voorkomen dat er in de nabije toekomst meer bussen en treinen worden geschrapt in dunbevolkte regio's.

De Tweede Kamerleden Van Dijk (NSC) en De Hoop (PvdA/GL) stellen dat als hun initiatiefwet wordt aangenomen, provincies de mogelijkheid zullen krijgen om het bus- en treinvervoer te organiseren en de toegankelijkheid te verbeteren. Momenteel wordt dit al gedaan in grote steden zoals Amsterdam (GVB), Rotterdam (RET) en Den Haag (HTM), die elk hun eigen vervoersmaatschappij hebben.

Vooral in gebieden met een lage bevolkingsdichtheid is het gebrek aan adequaat openbaar vervoer een probleem. Zo heeft geen enkel bedrijf zich in de provincie Zeeland ingeschreven om vanaf 2025 het busvervoer te verzorgen, aldus Van Dijk in De Telegraaf: "In zulke gevallen is het goed dat provincies, net als al gebeurt in enkele grote steden, kunnen kiezen voor een eigen ov-bedrijf. Het gaat hierbij om een extra mogelijkheid, geen verplichting dus, voor provincies om een goed aanbod van openbaar vervoer in de provincie te kunnen leveren."

Het initiatiefwetsvoorstel zal eerst ter advies worden voorgelegd aan de Raad van State, alvorens het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.