Woensdag minder treinen tussen Utrecht en Sittard vanwege verwachte sneeuw

 (Foto: Nikontino)
(Foto: Nikontino)

Aanstaande woensdag wordt er weer sneeuw verwacht, met het zwaartepunt in Limburg en Zuidoost Brabant, meldt de NS. Om verstoringen in de dienstregeling te vermijden rijden de gehele dag twee in plaats van vier intercity’s per uur tussen Utrecht en Sittard.

Met deze maatregelen verwachten NS en ProRail dat er meer ruimte is om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen. Ook moet zo voorkomen worden dat er een 'sneeuwbaleffect' plaatsvindt die ervoor zorgt dat de hinder andere delen van het land raakt. Door deze maatregel heeft een deel van de reizigers tussen de Randstad en Limburg te maken met een extra overstap. De extra reistijd bedraagt ongeveer 15 minuten.

De NS zet extra medewerkers in op stations, en spoorbeheerder ProRail houdt morgen storingsploegen en wegsleep-locomotieven achter de hand. Wel waarschuwt de NS dat er ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen  treinen kunnen uitvallen, vertraagd zijn, of drukker dan normaal zijn. Daarom wordt er advies gegeven om vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen of om meldingen aan te zetten in de NS-app.

Stroeve start op dinsdag

De dienstregeling startte dinsdag niet goed op. Op een aantal drukke trajecten ontstonden wisselstoringen die het treinverkeer volledig of gedeeltelijk hebben platgelegd. De problemen konden pas na de ochtendspits verholpen.

Ondanks de vertragingen geeft spoorbeheerder Prorail aan niet geheel ontevreden te zijn met de werking van de wisselverwarming. De spoorbeheerder verklaart dat het landelijke systeem van wisselverwarming die morgen effectief heeft gefunctioneerd. Met 6.200 wissels, waarvan 5.000 zijn uitgerust met wisselverwarming, meldt ProRail dat slechts een paar wissels op het totaal niet naar behoren werkten. Daarnaast was er sprake van een gaslek in Roosendaal waardoor de wissels daar niet konden worden verwarmd.