Mogelijke stakingsactie bij NS rond de feestdagen

 (Foto: Alfenaar)
(Foto: Alfenaar)

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de NS over een nieuwe cao voor het spoorwegpersoneel verlopen uiterst stroef. De NS heeft tot vrijdag de tijd om aan de eisen van de bonden tegemoet te komen. Zo niet, dan worden er rond de feestdagen mogelijk acties aangekondigd.

Wim Eilert, de voorzitter van de spoorwegvakbond VVMC, heeft een zeer pessimistische kijk op de huidige voortgang van de onderhandelingen. "De NS zal nu echt stappen moeten gaan zetten, anders gaan we staken." Indien er geen overeenstemming wordt bereikt over een nieuwe cao, waarschuwt Eilert dat reizigers deze maand mogelijk geconfronteerd worden met acties tijdens de feestdagen. "We gaan de NS eerst een ultimatum stellen en dan overleggen met onze leden. Maar een staking rond de feestdagen acht ik niet uitgesloten."

Loonsverhoging

De vakbonden eisen een loonsverhoging van bijna 10 procent, terwijl de NS tot nu toe niet bereid is geweest verder te gaan dan 3,8 procent. Eilert beweert dat dit in werkelijkheid neerkomt op een nettoverhoging van 2,45 procent. "Daar zit dus een heel groot gat en ik vraag me af of het gaat lukken om dat nog te dichten." De FNV spreekt over een "schandalig laag" bod van de NS.

De vakbonden eisen niet alleen een hoger loon, maar ook automatische prijscompensatie. In september vorig jaar gingen NS-medewerkers meerdere dagen staken wat voor grote overlast zorgde op het spoor. Uiteindelijk kwam de NS aan met een loonsverhoging van ruim 9 procent die geldig is tot het einde van dit jaar.

Omdat het jaar bijna ten einde is, en de vakbonden een loonsverhoging eisen die nog niet naar hun zeggen toereikend is, riepen de vakbonden haar leden woensdag al op tot een 'waarschuwingsactie' bij het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. De NS heeft momenteel tot en met vrijdag de tijd om met een goed bod over tafel te komen.