Perrons op Amsterdam Centraal voor 7 maanden dicht vanwege verbouwing

De eerste twee perrons op Amsterdam Centraal gaan voor 7 maanden dicht vanwege verbouwing. (Foto: Kevin Hackert)
De eerste twee perrons op Amsterdam Centraal gaan voor 7 maanden dicht vanwege verbouwing. (Foto: Kevin Hackert)

Het station van Amsterdam Centraal gaat een nieuwe fase in met de verbouwing. Vanaf donderdagochtend 7 december zal de toegang tot het perron van de sporen 1 en 2a afgesloten worden vanwege werkzaamheden in westelijke reizigerstunnel.

Vanaf 10 december geldt dit ook voor de trap vanaf het stationsplein naar spoor 1. De sporen gaan vanaf dit moment zeven maanden buiten dienst. De aannemer van ProRail gaat aan de slag om de westelijke reizigerstunnel aan centrumzijde te moderniseren en toegankelijker te maken en moet daarvoor een deel van het perron slopen. De westelijke reizigerstunnel is vanaf de overige sporen wel bereikbaar. Ook aan de IJ-zijde is de westelijke reizigerstunnel open.

Reizigers die met de trein aankomen, kunnen via de overige reizigerstunnels naar het centrum lopen. Via geel/zwarte borden worden omlooproutes aangegeven. Verwachting is dat medio 2024 de West-entree aan de centrumzijde is opgeknapt en het perron en de sporen weer beschikbaar zijn voor treinen.

Werkzaamheden

In de nacht van zaterdag 9 december op zondag 10 december wordt er gewerkt aan het spoor en de bovenleiding en worden de roltrappen tussen de westelijke reizigerstunnel en spoor 2a verwijderd.

Vanaf maandagochtend 11 december t/m 22 december 2023 sloopt aannemer BAM Infra een deel van het eerste perron ter hoogte van de westelijke reizigerstunnel. na de kerstvakantie gaan ze tot medio februari aan de slag met het sloopwerk in de westelijke reizigerstunnel.

Overlast

De sloopwerkzaamheden beginnen om 7 uur ’s ochtends en duren tot 23 uur ’s avonds. Deze kunnen hinder opleveren voor reizigers. De aannemer doet er alles aan om dit tot een minimum te beperken.

De sporen 1 en 2a zijn voor circa 7 maanden niet in gebruik. Treinen vertrekken van andere sporen. Dit geldt ook voor de trap vanaf het voorplein naar spoor 1. De treinen die nu vanaf de sporen 1 en 2a vetrekken zullen per 10 december vanaf andere sporen vertrekken. NS gaat dan ook volgens de nieuwe dienstregeling rijden. Het advies aan reizigers is om voor vertrek de reisplanner te raadplegen.