NS komt met zes-delig podcast avontuur voor jongeren

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

De NS heeft een podcast met een verhaallijn geïntroduceerd waarin reizigers naar een spannend verhaal kunnen luisteren. In 'Het spoor bijster' gaan twee personages op reis door heel Nederland op zoek naar een schat.

In de fictieve NS-podcast ‘Het spoor bijster’ gaan Naomi Bijster en medestudent Olaf met de trein op avontuur door Nederland. Met aanwijzingen uit een gevonden boekje doorkruizen ze het hele land op zoek naar een schat. De podcast is speciaal gemaakt voor jongeren tussen 12-18 jaar. De rode draad van de zes afleveringen is contact maken, ook als dat vanwege bijvoorbeeld de ziekte dementie extra lastig is. Na het luisteren van ‘Het spoor bijster’ loopt niemand meer achteloos over bijvoorbeeld Utrecht Centraal of Groningen.

Podcasts luisteren in de trein

Volgens de NS leent treinreizen zich bij uitstek om naar podcasts te luisteren. "Of je nu tien minuten in een Sprinter zit of een uur in een Intercity: er is altijd wel een podcast waarmee je je onderweg kunt vermaken." In het bijzonder gaat 'Het spoor bijster' in op contact maken met mensen met dementie. Hoewel het vaak lastig is om te begrijpen wat er aan de hand is, laten de hoofdpersonen uit het verhaal zien dat het wel degelijk mogelijk is om contact te maken met iemand met dementie.

Als een van de eerste organisaties in Nederland heeft NS een verhalende podcast gemaakt met hun eigen bedrijf als decor, en richt zich op jongeren van 12 tot 18 jaar. "Onze treinen en stations vormen een natuurlijk podium voor bijzondere ontmoetingen, vergeten mysteries en teruggevonden herinneringen. De podcast is voor NS een experiment, een nieuwe manier om te laten zien hoe leuk en avontuurlijk het reizen met de trein kan zijn", legt een woordvoerder van NS uit.

Voor deze nieuwe manier is de NS een samenwerking aangegaan met scenarioschrijfster Janna Grosfeld. De stemmen zijn van zowel professionele acteurs als amateurs en NS’ers. De podcast is zowel op Spotify als iTunes te beluisteren.