Arriva onder voorbehoud overgenomen door Amerikaanse investeringsmaatschappij

Arriva is onder voorbehoud overgenomen door een Amerikaanse investeringsmaatschappij. (Foto: Treinenweb)
Arriva is onder voorbehoud overgenomen door een Amerikaanse investeringsmaatschappij. (Foto: Treinenweb)

Het vervoersbedrijf Arriva is onder voorbehoud overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij I Squared Capital. Dat heeft de huidige eigenaar Deutsche Bahn (DB) donderdag bekend gemaakt. Eerder deze week werd al duidelijk dat er een mogelijke verkoop aan de Amerikaanse investeerder plaats zou vinden.

Het vervoersbedrijf die in Nederland actief is met bus- en treinvervoer is in 2010 overgenomen door de Deutsche Bahn (DB). Destijd werd er voor de overname 2,7 miljard euro, inclusief schulden, betaald. Omdat de DB met slechte resultaten kampen en zich meer willen concentreren op kernactiviteiten binnen eigen land, heeft de DB het vervoersbedrijf in de etalage gezet. In juli van dit jaar werd duidelijk dat de DB ernstig verlies had geleden waarbij de schulden per dag met 5 miljoen euro opliepen. Van de in totaal 35.500 werknemers zijn er ongeveer 5.500 werkzaam in Nederland. Het vervoersbedrijf is in tien Europese landen actief.

Overname

Het is niet bekend hoeveel de Amerikaanse investeerder betaald zou hebben, maar de Financial Times heeft eerder deze week gezegd dat de verkoop van Arriva 1,6 miljard euro waard zou kunnen zijn. In 2018 schreef de het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche dat een verkoop 3,5 tot 4 miljard euro zou opleveren.

De overname is nog niet definitief en zal pas in 2024 moeten blijken. Eerst moeten de Raad van Commissarissen van DB en het Duitse ministerie van Transport nog een akkoord sluiten. De Poolse, Deense en Servische tak van Arriva is eerder dit jaar al verkocht aan Mutares SE & Co. KGaA. Dit bedrijf heeft  binnen Polen het vervoersbedrijf achter de busconcessies overgenomen.

Vakbonden en politiek

De FNV vakbond reageerde eerder deze week toen er bekend werd dat een mogelijk overname door de Amerikaanse investeerder in zicht kwam. Edwin Kuiper (FNV) gaf toen aan dat het nog te vroeg was om te beoordelen of een overname goed of slecht nieuws zou zijn voor de Arriva-werknemers in Nederland. Hij wees erop dat de betrokkenheid van een Amerikaanse investeringsmaatschappij suggereert dat de winstgevendheid van groot belang is, maar benadrukt tevens dat als I Squared zich inzet voor het verbeteren van het openbaar vervoer in Nederland, dit een positieve ontwikkeling kan zijn.

De politieke partijen op provinciaal gebied hebben ook vragen gesteld over de aanstaande verkoop. Zo wil de Limburgse PvdA weten wat de overname voor het openbaar vervoer en de medewerkers gaat betekenen.  "Het feit dat deze publieke voorziening nu gekocht wordt door een bedrijf dat vooral winst wil maken baart de PvdA grote zorgen", vraagt Aleida Berghorst zich af.

I Squared Capital

I Squared Capital is een Amerikaans investeringsmaatschappij en beschrijft zichzelf als een investeerder in energie- en nutsbedrijven, de telecomsector en transport. Het bedrijf stelt zich voornamelijk als doel om overgenomen ondernemingen te verduurzamen. De CO2-doelstellingen van Arriva, waarbij het bedrijf streeft naar klimaatneutraliteit in de toekomst, sluiten daarom goed aan bij de strategie van I Squared Capital.

Bron: Treinreiziger